Največ priznanj je prejela predstava Pica za dva števerjanske Dramske družine

Piše: Iva Koršič

JSKD / Srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin Severne Primorske

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica se je v nedeljo, 21. aprila 2024, zapisal konec letošnjega 62. Srečanja gledaliških skupin Severne Primorske, ki spada v Linhartovo srečanje 2024, festival ljubiteljskih gledaliških skupin, namenjen ljubiteljskim gledališkim skupinam v Sloveniji in zamejstvu in katerega finalni del bo potekal med 19. in 21. septembrom 2024 v Postojni. Festival prireja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in z njim spodbuja ljubiteljsko ustvarjalnost na gledališkem obnebju in vrednoti požrtvovalno in zavzeto delo ljubiteljskih igralcev. Omenjeno regijsko srečanje je letos oblikovalo osem ljubiteljskih gledaliških skupin: Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola GJV Idrija v sodelovanju z DPD Svoboda Žiri z delom Carla Goldonija, v priredbi in režiji Ane Kržišnik Blažica, ki je predstavo naslovila Kažin; Beneško gledališče s “kriminalko” Agathe Christie Skopac (Mišelovka) v režiji Alide Bevk; Gledališka skupina Trenta KD Triglav Trenta z delom Bernarde Gašperčič Kdo ima prav (Kekčeva zgodba), v režiji avtorice; Dramska družina F. B. Sedej Števerjan s predstavo Pica za dva, nastalo kot skupinsko delo po literarni predlogi F. Paravidina in prevodu ter priredbi Jaše Jamnika, v režiji Franka Žerjala; dramski odsek PD Štandrež s situacijsko komedijo Operacija Rocco, ki sta jo napisala John Chapman in Michael Pertwee (prevod Matej Klanjšček), zrežiral pa Andrej Zalesjak; Gledališka skupina KD Sovodnje s predstavo Stena ob steni, povzeto po veseloigri Bojana Macuha Sestanek hišnega sveta, v režiji in priredbi Kristine Di Dio; Gledališka skupina Face KD Slavec Solkan z delom Vinka Möderndorferja Vaja zbora v režiji in priredbi Radoša Bolčine; Društvo Wlka z avtorskim projektom Milost v imenu ljudstva Društva Wlka in režiserja Andreja Zalesjaka. Predstave si je ogledal in izbor opravil letošnji selektor regijskega srečanja Milan Golob, direktor Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Izmed omenjenih predstav je le dve izbral za državni ogled: Skopac (Mišelovka) Beneškega gledališča in Pico za dva Dramske družine F. B. Sedej.

Prav to si je v abonmaju Nedeljska gledališka srečanja ogledala številna publika v SNG Nova Gorica in tudi selektor Vid Klemenc, ki bo izbral predstave za finalni del Linhartovega srečanja v Postojni, kjer bodo podelili matičke in denarno nagrado prvouvrščeni predstavi.

Pred predstavo je potekala slovesna podelitev priznanj pod vodstvom Sabine Volk Simčič, vodje območne izpostave Nova Gorica Javnega sklada Republike Slovenije. K sebi je povabila predstavnike udeleženih skupin, ki so prejeli priznanja za sodelovanje, in selektorja Milana Goloba. Le-ta se je zahvalil za prijazen sprejem, ki so mu ga namenili sodelujoči in vsi, ki se ukvarjajo s kulturo pri JSKD OI Nova Gorica. Povedal je, da so si skupine, ki si jih je ogledal, zelo različne po kvaliteti uprizoritev, estetski, tehnično-igralski podkovanosti in po tem, kaj jih zanima v gledališču. Po njegovem mnenju sta obe izbrani predstavi opazno na višji ravni kot ostale. Posebno priznanje za emancipiran in zrel pristop k izboru tematike in uprizoritve je dodelil predstavi Milost v imenu ljudstva, v izvedbi društva Wlka in režiji Andreja Zalesjaka. Priznanje za glavno moško vlogo je prejel Matej Pintar za vlogo AA-ja v predstavi Pica za dva Dramske družine SKPD F. B. Sedej v režiji Franka Žerjala. “Njegova interpretacija je polna in doživeta. Skupaj z Jakobom Leopolijem (BB) in Simonom Komjancem (CC) zaseda vrh triumviralne logoreje, trojice, ki je izredno zgovorna in dinamična, pri čemer zlahka prehaja od komičnih, burkaških leg igre, premišljenih, zaskrbljenih potez AA-jeve osebnosti pa vse do romantičnih, skozi katere spoznavamo resnično humanistično vrednost besedila Pica za dva, ki ni zgolj besedilo o preseganju tujstva, marveč tudi benevolentna študija o malem človeku, sleherniku, v katerem se lahko prepozna vsak izmed nas”. Priznanje za glavno žensko vlogo je prejela Cecilia Blasutig za vlogo gospe Mollie Ralstone v predstavi Skopac (Mišelovka) Agathe Christie v izvedbi Beneškega gedališča in režiji Alide Bevk. “Cecilia Blasutig upodablja lik, ki ga interpretira sproščeno s širokogrudnostjo dobre žene, precej nerodnemu možu dobre gostiteljice. V tej situacijski komediji je svojo vlogo odmerila na inteligenten in šaljiv samorefleksiven način, saj imamo občutek, da s svojo interpretacijo vloge hkrati podaja tudi komentar uprizoritve, v kateri nastopa.” Dve enakovredni priznanji za stranski moški vlogi sta pripadli Jakobu Leopoliju za vlogo BB-ja in Simonu Komjancu za vlogo CC-ja, ki “z Matejem Pintarjem (AA) sodelujeta v liričnem triumviratu, kjer ni počitka. Ko zareglja njihova besedna brzostrelka, smo priča dobro uigranemu kaosu nesporazumov, stiske dobrosrčnih migrantov. Dobro uigrani tim, ki dopolnjuje glavni lik AA-ja in ostale osebe ter v številnih situacijah poskrbi, da so napolnjene z elementi komedije.” Oba igralca imata občutek za igro, “saj se zavedata, kdaj morata štrleti iz povprečja in kdaj se morata umakniti v ozadje, da se razvijejo ostali prizori v plesu soigre”.

Po podelitvi priznanj se je razživela predstava Pica za dva, ki je premierno uprizoritev doživela konec lanskega oktobra v župnijskem domu F. B. Sedej v Števerjanu pod režijsko roko igralca in režiserja Franka Žerjala. Poleg že omenjenega terceta v njej igrajo Ilaria Bergnach (ona), Nikolaj Pintar (on), Sara Miklus (žena) in Martin Komjanc (natakar). Občinstvo je igralcem namenilo prisrčno ploskanje, ki je zaobjelo tudi trud odličnih zakulisnih ustvarjalcev.

Gledališču predani števerjanski Dramski družini in ostalim prejemnikom priznanj iskreno čestitamo in jim želimo, da bi še vztrajali na odrskih deskah in nas presenetili z uprizoritvenimi dosežki in presežki.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme