Goriška

“Največ mojih strank je prihajalo iz Slovenije”

“Največ mojih strank je prihajalo iz Slovenije”

Piše Katja Ferletič / Matej Durcik, trgovec

Na goriškem Travniku, zraven stavbe, v kateri ima sedež naše uredništvo, ima semenarno prijazen trgovec Matej Durcik. Z njim smo se pogovorili o delovanju njegove trgovske dejavnosti v trenutnem težkem obdobju.
Koliko let že imate trgovino na Travniku?
Trgovino sem odprl leta 1984, pred tem je moj oče Darko imel semenarno v Gosposki ulici.
Kako to, da ste izbrali tako vrsto trgovine?
Nasledil sem svojemu očetu, povsem naravno mi je bilo prevzeti njegovo dejavnost v svoje roke. Oče je vsekakor še dolgo let delal z mano, njegova pomoč pri vodenju dejavnosti je bila zelo dragocena.
Ali je vaša dejavnost od začetka epidemiološke krize ves čas odprta?
Po 11. marcu je bila moja trgovina tri tedne zaprta. Tisto je bilo obdobje, v katerem bi morali ljudje kupovati in saditi krompir ter čebulo. Imel sem veliko količino teh pridelkov v skladišču, žal pa se je vse pokvarilo. Tudi prodaja semen se je občutno znižala. Trenutno je trgovina odprta vsak dan, razen ponedeljka, po običajnem urniku.
Ali vaše stare stranke še vedno prihajajo v trgovino? Imate tudi nove kupce?
Stranke iz Slovenije ne morejo priti do moje trgovine, naši ljudje, zamejci pa še prihajajo. Trenutno imam veliko novih strank. To so pretežno Italijani, ki pridejo mimo trgovine in vidijo cvetje in druge izdelke pred vrati, tako stopijo v notranjost in kaj kupijo.
Kaj kupujejo?
Največ kupujejo sadike, zemljo, vaze in seveda semena za domače vrtove – radič, solato, peteršilj.
Imate težave z nakupovanjem blaga pri vaših dobaviteljih?
Za zdaj pri dobaviteljih še nisem nabavil veliko novega blaga. Prodajam to, kar imam na zalogi, vsekakor mislim, da ne bo večjih težav. S svojimi dobavitelji sodelujem že dolgo let, z nekaterimi je sodeloval že moj oče. Nanje se lahko zanesem in sporočili so mi, da ne bo nobenih težav z dobavo izdelkov.
Kako zaščitite sebe in svoje stranke pred okužbo?
Nosim zaščitno masko in rokavice. Strankam sem dal na razpolago tudi razkužilni gel, prostor in pult razkužim enkrat na dan. Ljudje lahko vstopijo v trgovino posamezno, pred tem pa, upoštevajoč varnostno razdaljo, čakajo na pločniku pred trgovino.
Je pred krizo prihajalo k vam veliko ljudi iz Slovenije? Občutite omejeno prehajanje meje?
Največ mojih strank je prihajalo iz Slovenije. Lahko bi ocenil, da je bilo dobrih 80% vseh prodaj namenjenih Slovencem iz matične domovine.
Ali je vaša dejavnost utrpela veliko škodo zaradi strogih državnih varnostnih ukrepov?
Nedvomno. Finančna škoda je velika. Predvsem meseca marca, ko je bila trgovina zaprta, je moja dejavnost, v primerjavi z lanskim letom v istem času, utrpela zelo veliko škodo.
Pričakujete pomoč države in bank?
Prošnjo za državni denarni prispevek v višini šeststo evrov sem vložil, žal pa je bilo predstavljenih veliko prošenj, tako da moje niso vzeli v poštev. Verjetno nisem pravočasno predložil prošnje in državnega denarja za pomoč podjetjem je očitno zmanjkalo. Baje nam bo država pomagala pri plačilu najemnin za prostore za marec in april, o tem pa ni še nič gotovega. Gotovo je le, da bomo morali trgovci položnice in najemnine plačati.
Kako osebno doživljate te težke trenutke?
Bojim se okužbe. Strogo se držim varnostnih predpisov in vseh navodil, da bi preprečil okužbo in ostal zdrav. Hvaležen sem, da imam doma svoj vrt in lahko grem malo na zrak. Obdelovali smo vrt ob očetovi hiši, trenutno pa še ne morem do njega.
Katera je prva stvar, ki jo boste naredili, ko se bomo vsi lahko spet svobodno premikali?
Gotovo bom šel na daljši sprehod. Odpravil se bom v hribe, v tiste kraje, kamor sem vedno rad zahajal pred pandemijo. Srčno upam, da bo kriza čim prej mimo in da bodo moja trgovina in druge take podobne dejavnosti preživele ta težki udarec, žal sem že na našem Travniku ostal sam.

Kat

01.05.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!