Najboljši med najboljšimi so prejeli vizionarje!

Piše: IK Fotografije: JSKD / Matej Maček

Nova Gorica – Festival Vizije

Od petka, 20., do nedelje, 22. maja 2022, se je v raznih dvoranah v Novi Gorici pretakala žlahtna mladinska ustvarjalnost na festivalu Vizije, v sklopu Tedna ljubiteljske kulture 2022, ki je po dveh pandemičnih letih lahko spet svobodno zaživel in ima namen prikazati in nagraditi kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave, pa tudi posameznike na likovnem, lutkovnem in od letos tudi filmskem področju. Po dveh dolgih letih zatišja so tako lahko letos ponovno podelili vizionarje. Tokrat je na Vizijah prvič zaživel festival mladinskega filma FilmFreš. Selektor Matjaž Jamnik je izmed 80 prispelih raznolikih filmskih izdelkov avtoric in avtorjev, starih med 15 in 30 letom, izbral 20 kratkih filmov, ki so bili predvajani v dveh sklopih, v petek, 20., in soboto, 21. maja. Strokovno komisijo, ki si je ogledala gledališke predstave in filme, so sestavljali gledališka in filmska igralka Anuša Kodelja, vsem dobro znani filmski, gledališki in televizijski igralec ter režiser Gojmir Lešnjak – Gojc in dramaturg Rok Andres. Poudarili so, da jih “mladina fascinira” kot tudi “njena duhovitost, raznolikost in družbena angažiranost”. V nedeljo, 22. maja, so na svečanem večeru podelili nagrade:

FilmFreš: vizionarja za najboljši film je prejel Labod (Društvo zaveznikov mehkega postanka, Luksuz produkcija), avtorski dokumentarec o nekdaj cvetočem tovarniškem obratu, ki “ga odlikuje presenetljiv izbor obravnavane tematike”; vizionar za filmsko igro: Kristina Savić za vlogo Ane v filmu Bar na poljanskem nasipu (KUD Pozitiv), “ker veristično oblikuje lik dekleta, ki se ne more vključiti v družbo vrstnikov”; vizionar za scenarij: Maj Rebolj za scenarij filma Ata in stol, ki je spisan “s spretnimi vsebinskimi obrati, ki presenečajo z vsako sekvenco”; vizionar za kamero in režijo: Arta Kroni za kamero in režijo filma Odstiranje, ker “prikaže izredno občutljivost za zgodbe neslišane, odmaknjene, marginalizirane družinske skupnosti”.

Posebni omembi: za dovršeno animacijo: Za zaprtimi roletami v avtorstvu Mihe Reja; za izjemen žanrski pristop: Mat v režiji Tima Luznarja (Studio Slog, Elitni Gorenjski Bebci).

Na gledališki in lutkovni del festivala Vizije se je letos uvrstilo devet predstav. Izmed teh jih je selektorica Ana Ruter izbrala šest, selektorici Barbara Jamšek in Katja Povše pa sta v program uvrstili še tri lutkovne predstave. Producent za gledališko dejavnost pri JSKD Jan Pirnat je poudaril, da je bilo med gledališkimi predstavami veliko avtorskih, kar “potrjuje tezo, da je avtorsko gledališče pravi katalizator mladinske ustvarjalnosti”.

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti je pripadel predstavi Nasprotja (Teater Pozitiv, KUD Pozitiv in DIC Ljubljana), ker je “celovit, kompleksen, dramaturško zaokrožen, gibalno ekspresiven, polnokrven plesno gledališki dogodek” o odraščanju, “v katerem igralske miniature delujejo iskreno in prepričljivo”. Vizionarje za igro  so prejeli Nina Slanič za vlogo v avtorskem projektu Potica brez rozin (Janežev upognjenec, Moment Maribor in KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice), ker lik “oblikuje duhovito in izrazito niansirano”, in Čarna Lampret za vlogo v uprizoritvi Imeli smo srečo ( Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor), ker je ustvarila “gibalno in igralsko dovršen lik”; Lija V. Vremec za vlogo v uprizoritvi Čas besnenja (Mladi oder AMO, SNG Nova Gorica), ker “z zahtevno vlogo gledalca gane z eruptivnostjo”.

Najboljša lutkovna predstava v celoti je po presoji žirije avtorski projekt Naj bo lučka (Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor), “Predstava je zaključena celota, ki nas popelje v pravljični svet, a je hkrati tudi angažirana parabola o svetu, ki nas obdaja.”

Vizionar za glasbo in igro je šel v roke Petji Golec Horvat v predstavi Naj bo lučka: “njena odrska prezenca spremlja gledalca že ob prihodu v dvorano in uprizoritev angažirano spremlja do konca. Tekoče prehaja od ustvarjanja atmosfere predstave do suverene glasovne interpretacije”.

Vizionarja za celostno likovno podobo se je veselila skupina predstave Ostaline  (Hišina lutkovna akademija, Hiša otrok in umetnosti Ljubljana), ker “likovna podoba uprizoritve temelji na enostavnih materialih, ki jih skupina domiselno oživi.”

Dobitnikom vizionarjev, a tudi vsem ostalim vznesenim mladim ustvarjalcem, ki z gledališkim in filmskim izražanjem razkrivajo svoja mnenja o današnjem in nekdanjem svetu ter družbi v njem, želimo še veliko nadaljnjih navdihov in uspehov ob uresničevanju izvirnih zamisli.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme