Naj se še živahno pretaka kulturno življenje!

Piše: Matevž Čotar Fotografije: damj@n

Slovesno odprtje prenovljene Peterlinove dvorane

Zahvala vsem dobrotnikom in vsem, ki so pripomogli k obnovitvi Peterlinove dvorane z željo, da bi ti prostori še naprej prispevali k širjenju kulture in božjega kraljestva v našem priljubljenem Trstu, tako so se glasile besede škofovega vikarja za Slovence v tržaški škofiji g. Antona Bedenčiča, ki je v ponedeljek, 31. januarja 2022, blagoslovil prenovljeno Peterlinovo dvorano na Donizettijevi ulici. Na večeru so bili prisotni ugledni gostje, med katerimi tudi ministrica RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, veleposlanik RS v Rimu Tomaž Kunstelj, deželni odbornik Pierpaolo Roberti, deželna svetovalca Igor Gabrovec in Danilo Slokar, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, predsednik SSO Walter Bandelj in predsednica SKGZ Ksenija Dobrila.

Predsednik Slovenske prosvete Marij Maver je v uvodnem pozdravu gostom povedal, da je dvorana, ki je nastala leta 1962, že tretjič prenovljena, tokrat po načrtih arhitekta Aleša Plesničarja. Vsaka obnova je prinesla sadove, upamo, da bo šlo tudi drugo na boljše, je povedal predsednik, ki se je seveda nanašal na zdravstveno in demografsko krizo; glede te si vsi želimo, da bo čim prej mimo in da bodo dogodki v naši sredi spet zaživeli. To je poudaril tudi predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor, ki je dodal, da so prisilni premor dejavnosti izkoristili za obnovo dvorane, ki je kazala znake iztrošenosti. Zahvalil se je prisotnemu odborniku Robertiju za izredni deželni prispevek, ki je bil pomembna pomoč za obnovitvena dela. Odbornik je prisotnim povedal, da je obnova dvorane lepa novica v tem kočljivem trenutku, ko vsakodnevno beremo pretežno žalostne novice o pandemiji. Življenje namreč gre vseeno naprej in take novice so lepa spodbuda za naše mesto v zalivu.

Dvorana ima za sabo že dolgo zgodovino in že več desetletij nosi ime po zaslužnem kulturniku in javnem delavcu Jožetu Peterlinu, ki je odigral pomembno vlogo v skupini zagnanih Slovencev, ki so v tistih prelomnih časih postavili na noge veliko tega, kar je še danes živega na področju kulture v Trstu. Ob Peterlinu se je Sergij Pahor spomnil še na Stanka Janežiča, Maksa Šaha, Martina Jevnikarja, Lauro Abram, Lojzeta Škerla in Alda Stefančiča. Pahor je prebral tudi pisni pozdrav Tatjane Rojc, ki je bila odsotna zaradi volitev predsednika republike. V zapisu je poudarila, kako je Peterlinova dvorana od nekdaj pomembna postojanka za tržaški prostor in da je prepričana, da bo treba po pandemiji začeti z novim zagonom; pri tem bodo nedvomno odigrala pomembno vlogo tudi kulturna srečanja v Peterlinovi dvorani, ki imajo že desetletja dolgo tradicijo.

Na doživetem večeru je imel slavnostni govor Ivo Jevnikar. Prisotnim je obrazložil, kako je leta 1962 predsednik Slovenske prosvete Josip Podobnik podpisal pogodbo za nakup stanovanja prav v prvem nadstropju stavbe v ulici Donizetti. To je bil tudi prvi sedež v središču mesta, ki so si ga kupile katoliške organizacije s pomočjo dobrotnikov in bančnih posojil, brez javnega financiranja. To je dalo dodatnega zagona slovenski kulturni dejavnosti, saj je takoj zatem nastalo DSI. Dvorana je bila leta 1977 poimenovana po prof. Peterlinu, ki je bil duša dejavnosti, ob njem pa se je Jevnikar spomnil tudi na duhovnika Petra Šorlija in Stanka Janežiča. Jože Peterlin pa je imel v rokah vajeti Slovenske prosvete in DSI, ob tem pa je skrbel tudi za druge ustanove od Radijskega odra do SKK in Mladike, da ne omenjamo poklicnega dela, publicistike in redne gledališke kritike. Imel je velik dar za pridobivanje sodelavcev, tudi zelo mladih, ki jim je potrpežljivo izkazoval zaupanje. Profesor je skrbno utrjeval krščanske in demokratične vrednote, narodno zavest, ljubezen do slovenskega jezika, tudi do slovenske države kot daljnega ideala. V Dragi je vedno poudarjal vrednost dialoga, ki je v današnjem hitrem tempu življenja lahko za velik zgled. Danes se spominjamo njegovih neutrudnih kolegov pa tudi tistih, ki že desetletja nesebično skrbijo, da se njegovo delo in njegove misli še širijo med nami, je dejal Jevnikar in sklenil z mislijo, da nam prenovljena dvorana v nelahkih časih pandemije in splošnega individualizma spodbuja upanje, da se bo kmalu obnovilo tudi kulturno in družbeno življenje, tako kot sta spodbudna vrnitev Narodnega doma in priznanje spomenika bazoviških junakov kot kraja kulturnega pomena.

Kot rečeno, je bila na večeru prisotna tudi ministrica Helena Jaklitsch, ki je prepričana, da bodo prenovljeni prostori naprej uspešno pritegnili Slovence in naprej gradili slovensko življenje v Trstu. Ministrica si želi, da bi v tej dvorani še dolga desetletja poslušali slovensko besedo, razmišljali o slovenski stvarnosti in slovenski identiteti ter iskali svežino in nove izzive, s katerimi se soočamo vsi kot Slovenci.

Lep večer, ki si ga je zamislila in zrežirala Lučka Susič (z angažirano ekipo, pri kateri so sodelovali mladi iz društev MOSP, SKK in DMK, pianist Simon Kravos s koordinacijo Brede Susič), so popestrili video trenutki (video: Marko Clari in zbiranje slik Anka Peterlin), v katerih sta se Drago Štoka in Marij Maver spomnila začetkov Slovenske prosvete, nakupov prvih prostorov na Donizettijevi ulici, številnih dogodkov, nastanka založbe Mladika in seveda Jožeta Peterlina ter vseh mentorjev, ki so pustili neizbrisen pečat v naši narodni skupnosti. Med posnetki so bili tudi utrinki oddaje Radijskega odra v režiji Lučke Susič z naslovom Jože Peterlin – garaški idealist, in sicer spomin Diomire Fabjan o ustanovitvi Slovenskega kulturnega kluba in Alojza Rebule o pomenu Drage. Lep večer, na katerem je bilo jasno razvidno sporočilo, kaj predstavlja Slovenska prosveta in katere cilje zasleduje, so srčno obogatili tudi mladi gojenci Glasbene matice Maja Locatelli na harfi in Aylin Miliani, Tina Uršič in Ana Julija Špan (glasbena šola Sežana) na klavirju ter Fantovska skupina Devin-Nabrežina pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrica za Slovence po svetu in v zamejstvu dr. Helena Jaklitsch je pozno popoldan znova dokazala, kako sta ji pri srcu naše delo in življenje, saj se je srečala s prav vsemi predstavniki društev in ustanov, ki domujemo v stavbi na ulici Donizzetti v Trstu. V spremstvu veleposlanika RS v Rimu in generalnega konzula RS v Trstu se je pogovorila z vsemi, vstopila je v vse sobe, tudi našo, kjer imamo tržaško uredništvo, predvsem pa je s svojo toplino še enkrat dokazala, da je ministrica za vse in ji je pri srcu vse, kar diha slovensko. Vsaj toplo zahvalo smo ji dolžni za delo, skrb in pomoč, kot smo tudi z zanimanjem prisluhnili njenim svežim idejam. / JUP

Preberi tudi

Graphic novel Necropoli

Tržaška

SSG: Ptičja farma v Trstu

Tržaška

Poletni seminar ZCPZ

Aktualno

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme