Naj nam ostanejo spomini, ne kupi plastike!

Poziv župana Občine Miren – Kostanjevica

Ob dnevu spomina na mrtve oziroma v dneh pred tem vsako leto obiščemo grobove naših bližnjih, svojcev, prijateljev, znancev. Namenimo jim cvetje, sveče … A naj bo to letos drugače – namesto sveč se jih spomnimo s poslikanimi kamenčki, venčkom, lesenimi izdelki. Naj nam po 1. novembru ostanejo spomini, ne kupi odpadnih sveč. Tako svetuje svojim občanom Občina Miren – Kostanjevica, ki si na različnih področjih prizadeva delovati trajnostno in ohranjati naravo čisto. Zeleni viziji razvoja tako dodaja tudi pobudo, da s skupnimi močmi zmanjšamo količino odpadnih sveč, ki vsako leto ostanejo po novembrskem prazniku in ki zelo obremenjujejo naše okolje. Tako letos svetuje, naj ljudje delujejo bolj trajnostno za domače okolje, a zato nič manj spoštljivo do  pokojnih. Idej, kako nadomestiti plastično svečo, je veliko, pravijo, lahko ustvarimo venček iz suhih rož ali vejic ter ga okrasimo po izbiri, izdelamo okrasek iz lesa, skorje lubja ali pa ga preprosto kupimo.

“Stopimo skupaj za zeleno prihodnost in v spomin na preminule raje prižgimo luč v naših srcih, 1. november pa zaznamujmo brez plastike. Bližajo se krompirjeve počitnice, ki jih starši lahko izkoristite za izlet z otroki, na katerem boste nabrali kamenčke, ki jih bodo otroci kasneje zagotovo z veseljem tudi okrasili. S tem ne le prispevamo k zmanjšanju odpadne plastike, ampak čas izkoristimo za druženje, pogovor, komu bomo kamenčke namenili, obujanje spominov,” je o namenu poziva razmišljal župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar in dodal:  “Kopičenje odpadkov je naša skupna skrb in odgovornost. Z vsako prižgano svečo manj prispevamo k trajnejši zgodbi in bolj zeleni skupni prihodnosti. Naredimo vsak posebej in vsi skupaj korak v tej smeri.”

Obiskovalce pokopališč v občini Miren – Kostanjevica bodo na pobudo, naj 1. november letos mine brez plastike, opozarjali tudi plakati. To je začetek akcije, ki jo nameravajo v prihodnjih letih še razširiti, saj volje in idej ne manjka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme