Naj bo Trg evropske kulture

Piše: Fotografije: Bumbaca

Trg Evrope / Politični predstavniki so si ogledali čezmejno gradbišče

Ureditev Trga Evrope/Transalpina ter Trizoba v Mestni občini Nova Gorica in Občini Gorica je ena najpomembnejših investicij v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica, saj bo trg osrednje prizorišče dogajanja. Dela, ki jih koordinira EZTS GO, napredujejo v skladu s časovnico. Gre za strateško naložbo, ki jo financirajo s sredstvi iz Italije in Slovenije.

Ob prisotnosti Romine Kocina, direktorice EZTS GO, in županov občin ustanoviteljic – Sama Turela (Nova Gorica), Rodolfa Ziberne (Gorica) in Milana Turka (Šempeter-Vrtojba) – so si gradbišče ogledali podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, odbornica za finance Dežele Furlanije – Julijske krajine Barbara Zilli ter slovenski državni sekretarji Marko Koprivc, Miran Gajšek in Vesna Humar. Ogled gradbišča je vodil Tomaž Konrad, namestnik direktorice EZTS GO in odgovorni za strateške projekte. Dela, ki jih izvaja podjetje ICI COOP, so se uradno začela 12. februarja in zadevajo v prvi fazi predvsem italijansko stran trga ter ulice Caprin, Foscolo in Luzzato (t. i. Fabianijev Trizob), kjer se je zaključilo polaganje cevi in priključkov komunalne infrastrukture, vključno z infrastrukturo za odvodnjavanje meteornih voda. Kmalu bo podjetje začelo polagati robnike za pločnike. Dela na tem delu trga se torej zaključujejo, v kratkem pa se bo gradbišče preselilo na območje okoli mozaika in nato na slovensko stran, na Kolodvorsko ulico. Na trgu se bodo začeli izkopi za postavitev fontan, in sicer na obeh straneh mozaika. “Slovenija je prav na tem mestu leta 2004 naredila prvi korak v Evropsko unijo. To zaznamuje Novo Gorico in Goriško, prihodnje leto bomo to medsebojno sodelovanje nadgradili z Evropsko prestolnico kulture, ki je velika priložnost za ta prostor,” je ponosno povedal Arčon in dodal, da je vlada RS sredstva za projekt EPK povečala za dodatne tri milijone evrov ter da so v teku tudi pogovori za dodatna sredstva. Županoma Gorice in Nove Gorice je minister dal tudi izziv, da bi v sklopu EPK le prišli do poenotenja imena trga, ki bi lahko postal Trg evropske kulture. Državni sekretar Marko Koprivc je poudaril pomembnost evropskih kohezijskih sredstev za razvoj Slovenije in celotne regije ter poudaril, kako je v teh 20 letih v Sloveniji zelo zrasla kakovost življenja prebivalcev. Državni sekretar Miran Gajšek pa je izpostavil, da je projekt prenove čezmejnega trga klasičen primer kohezijskega projekta, saj povezuje Gorico in Novo Gorico, Italijo in Slovenijo. Trg bo po zaključku prenove “zelen, odprt in usmerjen v kakovost življenja prebivalcev Gorice in Nove Gorice,” je povedala državna sekretarka Vesna Humar. Po besedah deželne odbornice za finance Barbare Zilli pa je izbira Republike Slovenije, da deli kandidaturo za EPK z Italijo, točneje z Gorico, “lekcija civilizacije”.

“Veseli nas, da smo danes slišali veliko hvaležnosti za delo, ki ga je EZTS GO opravil v teh letih in mesecih približevanja prestolnici kulture leta 2025: to je za nas veliko zadovoljstvo,” je ob srečanju dejala direktorica EZTS GO Romina Kocina.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme