Naj bo delovanje naših glasbenih šol uglašeno in harmonično!

Piše: Kat

Trgovski dom Slovesnost ob vstopu slovenskih glasbenih šol

Prenovljene prostore v drugem nadstropju Trgovskega doma v Gorici so uradno odprli v petek, 8. aprila. Odslej bo v teh sobah odmevala glasba gojencev Glasbene matice in Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel. Po blagoslovu, ki ga je podelil škofov vikar za slovenske vernike g. Karlo Bolčina, sta ugledne goste najprej pozdravili predsednica SCGV Emil Komel Franca Padovan in predsednica GM Milena Padovan. Prisotni so bili ministrica RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, senatorka Tatjana Rojc, deželni odbornik Sebastiano Callari, namestnik goriškega prefekta Giuseppe Donadio, podžupan Občine Gorica Stefano Ceretta, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in predsednik SSO Walter Bandelj, predsednica NŠK Marisa Skerk, predsednik EZTS Paolo Petiziol in predstavnik komisije za Trgovski dom Igor Devetak.

Za GM je vrnitev v Trgovski dom velikega simboličnega pomena, saj je imelo v začetku prejšnjega stoletja Pevsko in glasbeno društvo, predhodnik GM, svoj sedež prav v Fabianijevi palači, ki je simbol slovenske prisotnosti v Gorici. “V to palačo ponovno vstopamo s ponosom in odgovornostjo,” je dejala Milena Padovan, ki je navzoče opozorila tudi na hudo prostorsko stisko, s katero so se morali doslej soočati. V novih prostorih so že začeli s poukom, v načrtovanje dejavnosti pa vključujejo tudi sodelovanje s centrom Komel in z NŠK. Predsednica je dejala, da računajo na pridobitev še dodatnih prostorov, tako da bo v prihodnosti GM preselila dejavnosti s svojega goriškega sedeža kar v celoti v to stavbo.

Franca Padovan je orisala zgodovino glasbenega šolstva na Goriškem in glasbene šole Emil Komel, poudarila pa je tudi sedanjo bogato in uspešno glasbeno dejavnost. “Naša ustanova si predvsem prizadeva, da glasba ne bi ostala zgolj tehnična veščina ali teoretičen šolski predmet, temveč da bi se krepila kot plemenit izraz duše, kot del življenja, v katerem se prepletajo znanje, čustva, odnosi,” je dejala, obenem pa je prepričana, da je odprtje prostorov v Trgovskem domu nova prelomna točka v zgodovini glasbenega šolstva na Goriškem.

Glasbena utrinka, ki sta popestrila petkovo srečanje, sta predstavila ravnateljica SCGV Emil Komel Alessandra Schettino in pred kratkim upokojeni ravnatelj GM Bogdan Kralj. Nastopili so violinistka Anisja Volčič s centra Komel, ki jo je na klavir spremljal prof. Armin Čoralić, in pianist Max Zuliani z Glasbene matice, gojenec prof. Sijavuša Gadjieva. V imenu goriške občinske uprave je s toplimi besedami pozdravil podžupan Stefano Ceretta, ki se veseli nastajanja “mozaika Trgovskega doma”, glasbeni šoli nosita ime Gorice in goriškega ozemlja v svet, “čudovito sporočilo celotne skupnosti”. Senatorka Tatjana Rojc je priznala, da je odprtje novih prostorov “za vse nas velik praznik”, “počasi si prilaščamo prostor, ki nam je bil odvzet, biser sredi Gorice.” Po njenih besedah je glasba, ki nas spremlja od začetka naše narodne biti, ki je prisotna v naši zavezanosti besedi, jeziku in kulturi, eno najlepših sporočil v tem zahtevnem času. Spomnila je na sporočilo upanja, ki sta ga dala predsednika Pahor in Mattarella s svojim zgodovinskim srečanjem. Upanje nam omogoča, da z novimi koraki stopamo v nov čas. Srečanje dveh predsednikov je v svojem pozdravu omenil tudi deželni odbornik Sebastiano Callari: “Nočemo se vračati v preteklost. Predsednika sta nam dovolila gledati naprej, v tistem trenutku smo končno pokopali naše mrtve, nad ruševinami vojne smo pogledali dlje”.

Ministrica Helena Jaklitsch je z veseljem ugotovila, da je takoj za športom glasba “tista muza, ki mlade privlači in jim je blizu, to pa za slovensko skupnost pomeni velik potencial, prostor skupnega združevanja in srečevanja”. Izrazila je željo, da bi se Trgovski dom, kot Narodni dom, vrnil v last in upravljanje slovenski narodni skupnosti. Po njenih besedah se Republika Slovenija zaveda pomena različnosti in v Italiji pričakuje stalno politično zastopanost predstavnikov slovenske narodne manjšine na vseh ravneh političnega odločanja, tudi v parlamentu. Ministrica je glasbenima šolama zaželela “uglašeno in harmonično delovanje”, obenem je nagovorila mlade in gojence obeh glasbenih šol pozvala, naj ne pozabijo prisluhniti svojemu srcu: “Pripadati slovenski narodni skupnosti zahteva odprto srce in naklonjenost, zavestno odločitev, odločnost pri uveljavljanju svojih pravic.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme