Nagrajeni so bili tudi najboljši prispevki natečaja Na krilih domišljije

Piše: UP

Licej Prešeren na dan slovenske kulture

Znanstveni licej Franceta Prešerna nosi ime po največjem slovenskem pesniku, na čigar dan smrti Slovenci praznujemo tudi dan kulture. Na tržaškem liceju se zato vsako leto odločijo, da bodo proslavili ta slovenski praznik. Kot je že celo leto v navadi, je tudi letošnja Prešernova proslava potekala na daljavo, preko spleta. Ravnateljica Loredana Guštin je v uvodnem nagovoru dijake spomnila, da so pred enim letom Prešernov dan praznovali z gledališko predstavo (v goste so povabili gimnazijo Celje – Center), letos pa to seveda ni bilo mogoče.

Ravnateljica je med drugim poudarila, da dijaki in tudi profesorji preživljajo veliko časa pred računalnikom, saj ni športnih in kulturnih dejavnosti, ravno tako je prepovedano oz. močno odsvetovano druženje z vrstniki. Zato fantje po ravnateljičinih besedah večkrat pozno v noč igrajo računalniške in spletne igre. Boji se, da posamezniki tudi postajajo zasvojeni s tem. Med dijakinjami pa opaža več primerov tesnobe in občutka nemoči. Dijaki in dijakinje v tem času ne vidijo luči na koncu predora. Dijake je tako ravnateljica spodbudila, naj postanejo ustvarjalni, naj hodijo na sprehode, telovadijo, se preizkusijo z ročnimi spretnostmi. Poleg tega pa jih je skušala motivirati tudi za branje, saj branje pripomore k boljšemu duševnemu zdravju. Želi si, da bi dijaki več brali, ne samo za šolo, pač pa tudi za lastno veselje.

Na spletni proslavi so se tudi spomnili nedavno preminulega Marka Sosiča. Spomnili so se, da je bil na šoli zadnjič gost pred tremi leti, ko je bila njegova knjiga izbrana za Cankarjevo priznanje.

Prešernova proslava pa je bila tudi priložnost, da so nagradili najboljše dijake, ki so se izkazali na literarnem natečaju Na krilih domišljije, ki so si ga zamislili profesorji slovenščine na liceju. Dijaki so pisali kratke zgodbe oz. cikle vsaj treh pesmi. Za navdih so morali sami izbrati misel iz knjige, ki jih je prevzela. Ker je kultura v pandemičnih časih močno okrnjena, se jim je zdelo prav, da jo počastijo na tak način.

Na proslavi so tako razglasili zmagovalce literarnega natečaja. Pred leti je ta natečaj že obstajal, za finančno podporo je poskrbel Sklad Nade Pertot, na liceju pa si nadejajo, da bi obudili natečaj in tudi sam sklad. V kategoriji bienija je zmagala Martina Cavotta s kratko zgodbo In če boš pobegnil? Kdaj se bova spet videla. Za poezijo pa je zmagala Julija Kante s pesmijo Ko si žalosten. V kategoriji trienija je zmagala Asja Rapotec s kratko zgodbo Na nagrobniku ni slike, Nika Starec pa je slavila v kategoriji poezije za trienij s pesmijo Solze so mu zalile obraz.

Med proslavo so nekateri dijaki tudi prebrali svoje misli o Prešernu in kulturi nasploh, drugi pa so prebrali odlomke iz nagrajenih del literarnega natečaja. Za glasbeni točki je poskrbela dijakinja Mateja Martini s kitaro. Za tehnično izvedbo prireditve je poskrbel Mitja Cernich.

Proslavo si je še vedno mogoče ogledati na Youtube kanalu Liceja Prešeren.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme