Nagrado Darko Bratina 2021 prejme Peter Zeitlinger

Letošnjo nagrado Darko Bratina 2021 bo Kinoatelje podelil direktorju fotografije Petru Zeitlingerju.

Retrospektivo del v Pragi rojenega avstrijskega filmarja si boste lahko ogledali med 18. in 22. oktobrom na čezmejnem filmskem festivalu Poklon viziji / Omaggio a una visione / Tribute to a vision, ki se bo odvil v sedmih festivalskih mestih – Gorica, Nova Gorica, Trst, Izola, Špeter, Videm in Ljubljana. V goriški Hiši filma bo Zeitlinger v sredo, 20. 10. 2021, vodil tudi celodnevni masterclass.

Njegova kamera je ničkolikokrat zabeležila ključne točke prelomov človekovih čustev ali njegovih etičnih vrednot. Ne glede na to, ali se pri tem posamezniki soočajo z bolečinami lastne preteklosti, nevarnimi zvermi, nacizmom ali stanji spremenjene zavesti – njegove podobe vsakokrat odražajo vedoželjnost. In nikdar ne obsojajo. V svetu, ki jim namenja kvečjemu »všečke«, je to dobrodošel opomin, kako neomajna je lahko moč filma. Preberi več.

Še vedno je odprt mednarodni poziv za prijavo kratkih filmov na programski sklop Prvi Poleti, ki se bo odvijal med 8. in 10. oktobrom 2021 med obema Goricama. Tudi letos bo sekcija nadaljevala s kuracijo svežih, inovativnih in eklektičnih filmskih oblik vseh žanrov, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric. Poudarek ostaja na temi meje, letos pa se ji pridružuje še raziskovanje teme gozda. Rok prijave je 21. avgust 2021.

Ob tej priložnosti Kinoatelje vabi tudi na filmski večer, s katerim se bodo v sklopu Letnega kina Silvana Furlana 6. avgusta na Trgu Evrope poklonili filmskemu mojstru Francu Giraldiju, prejemniku nagrade Darko Bratina 2011. Na velikem platnu bodo zaživele podobe iz njegovega filma Meja (1996). Kot ta nakazuje, mu meja pomeni širšo fizično in duhovno razsežnost, v kateri naletijo ljudje različnih pripadnosti in usmerjenosti na težave ter ovire tako v človeških razmerjih kot v odnosu do obstoječe države; to pa se v času vojne in konflikta še zaostri. Več informacij.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme