Nagrade šle spet bravuroznosti in sporočilnosti

Piše: Davorin Devetak

80 let beneškega festivala

Tudi osemdeseta izdaja najstarejšega filmskega festivala je mimo. Na Lidu so po desetdnevni “pojedini” filmov z vsega sveta nagradili tako favorite kot outsiderje. Grškemu režiserju Yorgosu Lanthimosu je šel zlati lev za drzno uprizoritev razvpitega ženskega lika, ki ga je edinstveno upodobila igralka – producentka filma Poor Things Emma Stone. Slednja ni mogla prejeti priznanja za izredno vlogo zaradi pravilnika beneške Mostre, ki ne dovoljuje nadaljnjih nagrad prejemniku zlatega leva.

V tekmovalnem sporedu je bilo kar šest italijanskih filmov. Izkušeni Matteo Garrone je bil prepričljiv dobitnik srebrnega leva za režijo sodobnega epa o dramatičnem eksodusu migrantov Io Capitano (Komandant), mladi protagonist, Senegalec Seydou Sarr, pa nagrade Marcello Mastroianni za najboljšega mladega igralca. Film je že začel uspešno pot po kinodvoranah in si ga je treba ogledati zaradi nedvomne aktualnosti in humanosti. V pregledu Horizonti Ekstra je priljubljena igralka Micaela Ramazzotti prejela nagrado občinstva armani za svoj režijski debi, optimistični Felicità (Sreča).

Japonski film Aku wa sonzai shinai (Zlo ne obstaja) Rjusukeja Hamagučija je prejel srebrnega leva, Zielona granica (Zelena meja) znane poljske avtorice Agnieszke Holland pa posebno nagrado žirije. Guillermo Calderón in Pablo Larraín, pisca zahtevnega “vampirskega” portreta čilskega diktatorja Pinocheta El Conde, sta bila dobitnika nagrade za najboljši scenarij prav letos, ko obhajamo 50. obletnico strmoglavljenja Allendejeve vlade in usmrtitve demokratično izvoljenega predsednika. V ožjem izboru gre omeniti Volpijeva pokala za najboljšo igralko, intenzivno Cailee Spaeny v najnovejšem delu Sofie Coppola Priscilla, biografskem filmu o žalostnem liku Elvisove soproge, in za najboljšega igralca Petra Sarsgaarda v filmu Memory (Spomin) Michela Franca.

V sporedu Horizonti sta bila še v ospredju italijanska filma Una sterminata domenica Alaina Parronija (nagrada žirije) in El Paraiso Enrica Marie Artale (najboljša igralka Margarita Risa De Francisco in scenarij). Mednarodni teden kritike je dodelil leva prihodnosti – nagrado Luigi De Laurentiis za najboljši prvenec –Kitajcu Lee Hong-Čiju za film Ai shi yi ba qiua (Ljubezen je pištola). Povejmo še, da je briljantni sij Mostre – ki jo je zadnjič vodil Alberto Barbera – letos precej zbledel zaradi stavke hollywoodskih avtorjev in igralcev. Častna izjema na beneški rdeči preprogi je bil Woody Allen, ki je sicer izrazil solidarnost s stavkajočimi in odsotnimi kolegi, a je na Lidu vseeno predstavil (izven tekmovalnega sporeda) in promoviral svoj petdeseti film (!) Coup de chance (Sreča), prvi, posnet v Franciji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme