Nadškof Giampaolo Crepaldi predstavil ciklus predavanj v postnem času

V sredo, 26. februarja, sta nadškof Giampaolo Crepaldi in vikar msgr. Ettore Malnati v sejni dvorani škofije v Trstu predstavila ciklus predavanj v postnem času Katedra sv. Justa. 

Letošnji ciklus nosi naslov Od Kristusa, ne od sveta. Postni čas je sprehod v spremembo, na katerem nekaj zapustimo, da bi šli naproti nekomu. Tisto, kar zapustimo, je svet, pravi Sv. pismo, in tisti, komur gremo naproti, je Kristus. Prav okoli tega razmišljanja se vijejo letošnja srečanja. 

V sredo, 4. marca, se bo začelo s koncertom Kristus, luč sveta. V katedrali bo nastopal zbor Cappella Civica di Trieste pod vodstvom dirigenta Roberta Brisotta in ob orgelski spremljavi Riccarda Cossija. Zbor bo zapel sklop skladb priljubljenega, preminulega skladatelja Marca Sofianopula. 

V sredo, 11. marca, bo gost profesor s Papeške univerze v Rimu duhovnik Giuseppe Tanzella-Nitti. Priznani teolog in avtor številnih uspešnih verskih publikacij bo povedal, kako spregovoriti o Bogu znanstveni kulturi danes. O krščanstvu in sodobni družbi bo govoril tudi nekdanji predsednik senata, filozof in založnik prof. Marcello Pera, in sicer v sredo, 18. marca. Ciklus bo 25. marca sklenilo predavanje z naslovom Kristusovo obličje, ko bo prisotne nagovoril g. Maurizio Botta, zelo priljubljen govornik med mladimi. S preudarnim in natančnim stilom vodi srečanja z otroki in mladimi ter tistimi, ki se čutijo bolj oddaljene od Cerkve. Tem ponuja mirno razlago in odgovore na verska vprašanja na različnih področjih vsakdanjega življenja, večkrat prav o temi, ki jo sprožijo udeleženci.

Po predstavitvi se je nadškof pogovoril s prisotnimi časnikarji o izredni situaciji, ki je v državi in deželi nastala zaradi koronavirusa. Tudi tržaška škofija se je namreč odločila, da bo do 1. marca ukinila vse obrede (maše, poroke, obhajila itd.). To zato, ker je virus posebno nevaren za starejše občane, ki so pri maši v velikem številu. Cerkve vsekakor ostajajo odprte za osebno molitev in spoved, je povedal Crepaldi. Nadškof je sporočil, da v tem izrednem stanju lahko verniki prisluhnejo sveti maši po radiu, in to vsak dan ob 18.30 na postaji Radio Nuova Trieste. V nedeljo bo prenos svete maše na omenjenem radiu in po televeziji, na kanalu Telequattro. Ostaja nespremenjen prenos rojanske sv. maše na programih slovenskega Rai v nedeljo, 1. marca, ob 9. uri.  “V ponedeljek bomo izvedeli, ali bo Dežela FJK podaljšala odlok zaradi nevarnosti pred virusom, ter potrdili, ali bo potekalo prvo srečanje v stolnici sv. Justa”, je še dodal nadškof, ki je razkril, da take izredne situacije še ni doživel in da je v stalnem stiku s cerkvenimi in državnimi oblastmi. “Virus je pretresel življenje državljanov in vernikov. Zahvaliti se moramo vsem zdravnikom, bolničarjem in zdravstvenim delavcem za trdo delo, ki ga opravljajo vsak dan in toliko ur brez premora. Prosimo Boga, naj jim pomaga, in molimo, da bi se stanje kmalu izboljšalo. Nebesa in zemlja si morajo pomagati, da lahko premagajo te težke trenutke”, je sklenil nadškof. / MČ

Letošnji ciklus nosi naslov Od Kristusa, ne od sveta

Preberi tudi

Aktualno

07.01.2021
Skavti za potresence

Aktualno

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme