Nadaljujejo se pogajanja v zvezi s Tržaškim knjižnim središčem

V petek, 30. junija, se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc mudil v Trstu na delovnem sestanku, kjer je s predstavniki krovnih organizacij spregovoril o težavah, ki ga manjšinskim ustanovam povzroča letošnje krčenje sredstev iz Slovenije.
Pred tem pa se je sestal še s tržaškimi osebki, ki naj bi organizacijsko in vsebinsko izdelali zahteven načrt o Tržaškem knjižnem središču. Meseca aprila je bil namreč v prostorih Generalnega konzulata v Trstu podpis sporazuma za ustanovitev TKS, pri katerem so poleg ministrstva za kulturo, Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu in Javne agencije za knjigo soudeležene še krovni organizaciji SSO in SKGZ ter založbi Mladika in ZTT: takrat se je institucionalna 'ekipa' iz RS obvezala, da bo projektu zagotovila zagonska sredstva.
Čeprav je petkov sestanek potekal za strogo zaprtimi vrati, se nam ga je vendar uspelo udeležiti.
Dogodek bi z medijskega vidika gotovo krili na ustreznejši način, vendar nas je Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu na prošnjo ministra Žmavca zelo vljudno prosil za 'diskretnost'. Na srečanju smo namreč izvedeli za marsikatero novost glede projekta, kateremu se je nazadnje priključil tržaški poslovnež Vanja Lokar. Nekdanji podjetnik v kavarniškem sektorju resno namerava odkupiti določen trgovski prostor v mestnem središču (sestanek je resnici na ljubo potekal ravno na tej lokaciji) in ga po ugodnih najemninskih pogojih nameniti knjigotržnemu načrtu.
Zaradi kočljivosti pogajanj, ki zahtevajo premišljeno in oprezno postopanje vseh dejavnikov – kot so nam povedali, tudi medijskih -, bomo zadevo iz korektnosti obravnavali na pravšnji način takrat, ko bodo okoliščine posla bolj dorečene.
IG

Minister Gorazd Žmavc na delovnem sestanku v Trstu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme