Nabrežina bo dobila privlačnejšo podobo

Piše: Mch

Tudi po zaslugi jusarjev

V Nabrežini bodo jusarji spodbujali gospodarski razvoja območja. Tako so sklenili člani na občnem zboru jusa, ki je potekal 21. oktobra 2022 v prostorih SKD Igo Gruden. Z izvedbo raznih “olepševalnih” in drugih posegov bodo jusarji pripomogli k bolj urejenemu in privlačnemu videzu okolice vasi, v kateri se snuje razpršeni muzej kamnolomov Kamen. Odločitev bo doprinesla k izboljšanju infrastruktur in storitev, od katerih bodo imeli neposredno korist vaščani, obiskovalci, kmetovalci in drugi.

Na občnem zboru, katerega se je po dveh letih pandemije udeležilo veliko število članov, je tekla beseda o projektih. Ker je bilo srečanje volilnega značaja, je nabrežinski jus dobil nov odbor, ki ga bo odslej vodil Marko Petelin; z njim bodo sodelovali podpredsednik Walter Pertot, tajnik Matjaž Starec, blagajničar Damijan Pertot in drugi.

Na nabrežinskem koncu bodo jusarji uredili znano sprehajalno pot Za Vodico, ki v obalnem pasu povezuje vas z območjem vodovodnih rezervoarjev pod Križem. Pot teče nad železniško progo in nudi lep razgled na ves Tržaški zaliv, Istro in Furlanijo. Jeseni zaradi obarvanega rujevega grmičevja in pozimi, ker jo bližnja vzpetina “ščiti” pred sunki burje, predstavlja pot dokaj priljubljeno sprehajalno destinacijo. Jusarji nameravajo ob njej namestiti kamnite klopi, popraviti kraške zidove, počistiti rastlinje v protipožarne namene in odpraviti območja s štrlečimi stenami. Hoja ali tek bo po izvedbi del po poti udobnejša. Projekt, ki ga bo z 80-odstotnim prispevkom financirala Lokalna akcijska skupina Kras, bo stal 60 tisoč evrov.

Tudi drugi projekt v znesku 50 tisoč evrov, o katerem je tekla beseda na občnem zboru, bo financiral LAS Kras. Le-ta predvideva ureditev šesto metrov dolgega predora, ki je na začetku prejšnjega stoletja služil za dobavo vode iz štivanskih izvirov bližnjemu Trstu. Tunel, kot mu pravijo domačini, je bil speljan pod gričem Brščice, ki se nahaja v obalnem pasu. Del predora je po drugi svetovni vojni služil za namestitev aparatur, s katerimi so seizmologi merili potresne tresljaje. Območje so uporabljali tudi v druge raziskovalne namene. Zaradi pogostih vandalskih obiskov so domačini pred nedavnim vhod v predor zaprli. Zdaj ga bo krajevni jus uredil in opremil, da bo v njem tudi mogoče prirejati vsekakor doživete eno-kulinarične prireditve. Dela naj bi se v obeh primerih začela že prihodnje leto.

V kratkem bodo v Nabrežini (nasproti pivnice Bunker) predali namenu parkirišče za okrog 30 vozil. Projekt, ki ga je financiral krajevni jus, bo v prvi vrsti funkcionalen v novi podobi glavnega vaškega trga, na katerem bodo v kratkem stekla dela. Jusarji so tudi ponosni na dejstvo, da so občinski upravi omogočili preureditev štirih razredov in prostorov za menzo v srednji šoli Igo Gruden ter da so prevzeli v upravo kamnolom zgodovinskega pomena zraven devinsko-nabrežinskega županstva, ki je namenjen prirejanju kulturnih prireditev; v njem ta čas potekajo tudi plezalne vaje deželne Gorske in jamarske reševalne službe FJK. Skratka, leto 2023 bo za Nabrežino predstavljalo leto izvajanja projektov, ki bodo olepšali in ovrednotili podobo vasi in njene bližnje okolice.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme