Na vrsti že sedma izvedba festivala Vokalna eksplozija

Fotografije: damj@n

Tiskovna konferenca

V sredo, 27. marca 2024, je v prostorih Casa della Musica v Trstu potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili 7. izvedbo festivala Vokalna eksplozija, ki ga že vrsto let prireja kulturno društvo Anakrousis iz Gropade. Letošnji festival bo zaživel 13. in 14. aprila na dveh lokacijah: v Gropadi in Trstu.

“Društvo Anakrousis je slovensko društvo v Trstu, ki pa nosi s sabo veliko multikulturnost, saj pri nas vadijo in se prepletajo tako slovenski kot italijanski ter hrvaški pevci in dirigenti,” je najprej povedala podpredsednica Jasna Gornik, ki je prisotne sprejela z veseljem in prešernim nasmehom. V imenu društva se je najprej zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji festivala, in sicer USCI Trieste, Zvezi slovenskih kulturnih društev ETS in Občini Trst. Na tiskovni konferenci so v imenu sodelujočih bili prisotni Franca Placenti in Matteo Firmi za USCI Ts, Kim Furlan in Sonia Ciuch za ZSKD, predsednik SKD Skala Egon Gornik in predsednik KD Anakrousis Erik Solinas. Vsi so izrazili veselje in navdušenje nad festivalom, predsednik Solinas pa se je prisrčno zahvalil podpredsednici Jasni Gornik, brez katere festival ne bi bil mogoč.

Podpredsednica je nato prisotnim opisala še bogato dejavnost društva in predstavila letošnji festival. “Nov logo in ves grafični material je pripravila grafična oblikovalka Marta Savignano iz Doberdoba, ki je za nas pripravila že leta nazaj logo kulturnega društva. Z grafiko predstavlja namreč gibljivost not vokala na notnem črtovju, beatboxa in vinilske glasbe, ki spominja na jazz, in prelevitve teksta iz ene črke v drugo, ki ponuja mladostno živahnost modernega stila petja, ki ga najdemo v popu, rocku, surfu, gosplu, swingu, evergreenu itd. Torej, resnična eksplozija vokalne glasbe.” Pojasnila je, da je Vokalna eksplozija bila v prejšnjih izvedbah le revija, na katero so vsako leto v drugem aprilskem vikendu povabili vokalne skupine in zbore iz Slovenije in Italije. Festival pa bo letos razdeljen na tri dogodke. Prvi bo običajni Gropada Weekend Workshop, ki sta ga v prejšnjih letih vodila Anders Edenroth in Peder Karlsson, dolgoletna pevca najboljše a-cappella skupine na svetu The Real Group iz Švedske. Letos pa bo tako 13. kot 14. aprila v dvorani GZ Skala v Gropadi delavnico vodila dolgoletna pevka Swingle Singersov Clare Wheeler, profesorica klasičnega in jazz petja, improvizacije, glasbenega posluha in transkripcije. Drugi dogodek, ki bo na vrsti 13. aprila ob 20.30 (Sala Lutazzi, Magazzino 26, Staro pristanišče v Trstu), bo koncert najboljše madžarske vokalne skupine Jazzation iz Budimpešte. Nastopali so po vsej Evropi in osvajali najvišje nagrade žirije in občinstva na mnogih tekmovanjih. Skupina Anakrousis bo imela to veliko čast, da bo s svojim nastopom sprejela znano skupino. Vstopnice za koncert so na voljo na spletni strani TicketPoint Trieste ali na njihovem sedežu v Trstu v galeriji Rossoni. Zadnji dogodek bo skupni revijalni koncert zborov Anakrousis ZSKD in USCI Ts v nedeljo, 14. aprila, ob 18. uri v dvorani Skala v Gropadi. Nastopali bodo Anakrousis Young in Project, za Zvezo DVS Primorsko (Aleksandra Pertot) in Mešani pevski zbor Jacobus Gallus (Marko Sancin), za USCI TS pa Coro Liceo Oberdan Senior s Sine Tempore (Stefano Klamert) in Tacer non posso (Francesco Calandra).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme