Na večer pred Vsemi svetimi

Prenavljajte se po duhu svojega mišljenja… (Ef 4,23)
V naši sredini se še vedno veliko ljudi prišteva med verne. Zanimivo je, da smo prav v vernem okolju priče dogodku, ki poteka pred Vsemi svetimi ali na večer pred dnevom mrtvih, in ta dogodek nekateri s ponosom imenujejo Halloween. Zapazili boste na oknih in ograjah izpraznjene – votle buče, z izrezom strašila, in v njih gorečo svečo. Prav tako po vaseh ali mestnih ulicah letajo našemljeni otroci, celo kakšen starejši se najde med njimi, ki predstavljajo vampirje ali čarovnice. Ponekod celo te čarovnice jašejo metle …
Zastavlja se vprašanje: “Kaj predstavljajo te figure, saj nam je ta navada tuja”? Te našemljene figure ponazarjajo Zlo – Hudobijo. Če ustavite otroka, ki je našemljen, vam ne bo znal pojasniti, zakaj je tako oblečen, in navadno reče: “Mama me je tako oblekla, učiteljica nam je dala domačo nalogo, ko nam je o tem govorila… ”
Na večer pred Vsemi svetimi ali dnevu spomina na mrtve je najpomembnejše, da skupaj v družini obujamo spomine na naše pokojne bodisi z molitvijo ali celo, da gremo skupaj na pokopališče.
Ob teh strašilih, ki se ta večer pojavljajo, se zastavlja vprašanje: “Čigavi pokojni so strašila? Moji, vaši, sosedovi??? Kakšen vzor dajemo otrokom s tem počenjanjem in kaj podpiramo?… ” Čas je, če smo verni, da rečemo takšnemu obašanju: NE! Ne postajajmo kultura “praznih buč”! S takim obnašanjem dokazujejo našo omejenost.
Cerkev nas prav te dni še posebej vabi, da se spomnimo naših dragih mrtvih. Istočasno pa molimo za zdravo pamet vseh tistih, ki pripadajo (ne) kulturi “izvotljenih melonov”!

Preberi tudi

Drugačna meja, a vedno meja

Uvodnik

Varno in počasi v življenje!

Aktualno

Bodimo kristjani z dejanji!

Uvodnik

Obzorje je odprto, vedno!

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme