Na Slofestu tudi SLORI-jeve dejavnosti za mlade

Didaktične igre o medkulturnosti za najmlajše, družbene, kulturne in zgodovinske značilnosti Slovenk in Slovencev v Italiji pa za dijake

V okviru festivala Slovencev v Italiji, ki je letos na sporedu od petka, 15. septembra, do nedelje, 17. septembra, bo kot ponavadi s svojimi delavnicami sodeloval tudi Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI). Na Trgu svetega Antona Novega prireja letos didaktično igro za učence in učenke osnovnih in provostopenjskih srednjih šol, dijaki in dijakinje pa bodo v Narodnem domu v Ulici Filzi poslušali predavanja o družbeno-kulturnih značilnostih in zgodovini Slovenk in Slovencev v Italiji. SLORI-jeve dejavnosti bodo potekale v petek dopoldne.

Med 9.00 in 10.30 se bo približno 300 učencev in učenk iz slovenskih šol od Milj do Devina pomerilo v didaktičnih igrah o medkulturnosti v slovenščini in italijanščini, ki jih je SLORI pripravil v sklopu projekta EDUKA – Vzgajati k različnosti in jih bo na Slofestu vodila Martina Pettirosso. Igra burja je namenjena četrtim in petim razredom osnovnih šol, igra sosedujmo pa prvim razredom prvostopenjskih srednjih šol. Obe igri predvidevata tekmovanje sodelujočih ekip v odkrivanju različnosti našega obmejnega in medkulturnega okolja.

Od 8.00 do 13.00 bodo v Narodnem domu v Ulici Filzi 45-minutna srečanja v slovenščini in italijanščini o manjšinah, predvsem slovenski skupnosti v Italiji. SLORI jih prireja v sodelovanju z Odsekom za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice v Trstu. Delavnice bosta vodila Zaira Vidau in Štefan Čok, udeležilo pa se jih bo več kot 300 dijakov slovenskih in italijanskih drugostopenjskih srednjih šol v Italiji in srednjih šol v Sloveniji.

Sodelavcem in sodelavkam inštituta in vsem vpletenim v bogat program Slofesta se obeta naporen dan oziroma konec tedna, pa vendar v veselem in prazničnem vzdušju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme