Na Sinjem vrhu že 25 let druženja umetnikov za Karitas

Udeleženci “srebrne” mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so priznani slikarji iz domače in tuje likovne scene: Lojze Čemažar, Andrej Jemec, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva pridejo tudi Mirsad Begič, Dragica Čadež in Zmago Modic, prav tako se jim bodo pridružili še člani strokovnega sveta in številni drugi ustvarjalci.

Posebnost kolonije Umetniki za karitas je dan odprtih vrat, ki je vedno na četrtek, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje. Slednji za namen kolonije darujejo svoja likovna dela.

“Ta način odprtosti ni bil načrtovan s strani Karitas, niti strokovnega sveta, temveč je bil odgovorjen na željo številnih slikarjev, da se srečajo z udeleženci, izmenjajo izkušnje in tudi, da podarijo svoje likovno delo v karitativni namen. Vsako leto se nam tako ob dnevu odprtih vrat pridruži tudi do 70 slikarjev. V 24 dosedanjih letih je bilo v katalogih zapisanih 1811 imen avtorjev, ki so ustvarili 2860 likovnih del,” je še povedala Jožica Ličen.

Geslo letošnje jubilejne kolonije je Odrinimo na globoko, zbran denar od prodanih darovanih umetniških del pa bo namenjen mladim in umetnikom. Po besedah Jožice Ličen mnogi umetniki ustvarjajo to, kar vidijo, da je sprejeto v družbi, kar se trži, kar podpira aktualna politika in moderni trendi, vendar pozabljajo, da mora pravi umetnik pogledati globoko vase in narediti to, kar duša in srce čutita. “Tudi zato želi Karitas umetnike spodbujati, da ustvarjajo in svoje globine,” je poudarila.

Del zbranih sredstev bo namenjen tudi skladu Karitas za pomoč mladim, ki bodo preko programa Popoldan na cesti in Centra Bogdana Žorža za mlade iskali svoje mesto v družbi. Vsako leto je po besedah Jožice Ličen prodanih približno dve tretjini vseh nastalih in darovanih del, izkupiček pa je okrog 10.000 evrov.

Projekt Umetniki za karitas postaja neformalno gibanje, ki širi umetnost in dobrodelnost. Na ta način je omogoča mnogim umetnikom, da svoja dela na številnih razstavah predstavijo širšemu občinstvu, saj si nekateri med njimi tega sami ne morejo privoščiti. Po drugi strani tudi Karitas ob potovanjih razstav opozarja na stiske ljudi, s katerimi se pri svojem delu srečujejo, je še povedala Jožica Ličen.

Likovna dela, ki nastanejo na Sinjem vrhu, ali pa jih darujejo slikarji, so potem razstavljena po raznih krajih v Sloveniji, a tudi v tujini in pri nas v Gorici in Trstu.

(na fotografiji so umetniki lanske likovne kolonije pred domačijo Vidmarjevih na Sinjem vrhu)

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se danes, v ponedeljek, 19. avgusta, začenja jubilejna, 25. umetniška kolonija Umetniki za karitas. Na koloniji, ki bo potekala do konca tedna pod naslovom Odrinimo na globoko, bo sodelovalo devet priznanih ustvarjalcev, trije slovenski pa se jim bodo pridružili za dan ali dva, je za STA povedala vodja projekta Jožica Ličen.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme