Zaključil se je 16. festival Dnevi poezije in vina.

Večina festivalskega dogajanja se je odvila na Ptuju, gostje pa so obiskali tudi Ljubljano, Ormož, Krkavče, Krško, Volče, Vrbo na Gorenjskem, festival Fronta v Murski Soboti, Varaždin, Pavlovo hišo na Avstrijskem Štajerskem in Tovarno umetnosti v Majšperku.

Kot vedno so bila najbolje obiskana velika večerna branja na Vrazovem trgu na Ptuju, kjer je nastope do sedmih pesnikov vsak večer in koncerte uglasbene poezije poslušalo vsak dan med 700 in 900 obiskovalcev, vseh dogodkov pa se je udeležilo preko 6000 ljudi, ki so med dogodki degustirali vino 10 izbranih štajerskih vinarjev. Tako velikega števila obiskovalcev letos na Ptuj niso privabile le zastave, plakati, razglednice in podstavki za skodelice z verzi, ampak tudi jumbo plakati in izložbe ter gverilska akcija opremljanja sedežev koles v poetične prevleke, ki smo jo julija izvedli v Ljubljani in Mariboru.

Ob festivalu sta izšli tudi dve knjigi: dvojezični izbor poezije nizozemskega častnega gosta Toona Tellegena z naslovom Brodišče in Zbrane zbirke enega najbolj znanih slovenskih pesnikov Milana Jesiha. Festivalski zbornik je letos nadomestilo 18 dvojezičnih knjižic, zbranih v dveh lično zapakiranih zbirkah, saj je vsak pesniški gost festivala dobil svojo. Na Ptuju so bile naprodaj tudi posamezno, tako da je lahko vsak obiskovalec kupil knjižice tistih pesnikov, ki so ga najbolj prepričali, in si tako ustvaril lasten izbor.

Letošnja novost v programu so bili Zajtrki s pesniki, na katerih so se vsako jutro ob kavi, rogljičkih in šampanjcu v kavarni Muzikafe zbrali ljubitelji poezije in prisluhnili izbrani poeziji pesniških gostov. Obiskovalci so nam povedali, da so bila med najbolj privlačnimi dogodki festivala tudi Zasebna branja na skritih vrtovih in dvoriščih ptujskih gostiteljev, na katerih so se srečali z enim izmed pesniških gostov v intimnem krogu največ 30 poslušalcev.

Na zasebnih branjih so obiskovalci tako prisluhnili poeziji Palestinca Ghayatha Almadhouna, Poljaka Andrzeja Sosnowskega, Avstrijke Regine Hilber, Estonke Maarje Kangro, Britanca Josepha Galea Burnsa, že pokojne danske pesnice Inger Christensen, Romuna Dana Comana, ter domačih avtorjev Tine Kozin, Gregorja Podlogarja in Katje Perat.

V sklopu festivala smo izvedli tudi dobrodelno dražbo Predpasnikov za verze, ki jih je ustvarila Stanka Vauda Benčevič, verze letošnjih gostov festivala pa so nanje izvezle upokojenke iz Doma upokojencev Ptuj. Ti so za nekaj dni krasili Vrazov trg, na petkov večer pa jih je pod pokroviteljstvom prve dame, ge. Barbare Miklič Türk, dražil Pižama. Izklicna cena predpasnika je bila 20 €, obiskovalci pa so za lokalne socialno ogrožene družine zbrali kar 1.200 €, ki smo jih ob zaključku festivala predali Centru za socialno delo Ptuj. Rekordno ceno 200€ je dosegel zadnji predpasnik z verzom nizozemskega častnega gosta Toona Tellegena, ki je nekoč že obiskal Štajersko: »Želim si, da bi bil Ormož na drugem koncu sveta, da bi moral vedno kolesariti skozenj.«

Festival je letos potekal ob finančni podpori evropskega programa Kultura, Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012, Javne agencije za knjigo ter številnih sponzorjev.

Za več informacij lahko pogledate na našo spletno stran www.stihoteka.com, fotogalerijo na http://www.stihoteka.com/sl/2012/photogallery/

Avtor vseh fotografij je Boris Voglar.
 

Minulo nedeljo, 2. septembra, se je na Ptuju zaključil letošnji festival poezije. Letos se je na njem zvrstilo več kot 60 dogodkov od tega 25 pesniških branj, na katerih je v 18 jezikih bralo 27 pesnikov iz 19 različnih držav.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme