Na poti združevanja moči

Piše: DD Fotografije: DD

Mladinski dom / Redni občni zbor članov

Društvo Mladinski dom opravlja na Goriškem nepogrešljivo vzgojno vlogo. V zadnjih letih se je njegovo vodstvo okrepilo z novimi silami, sodelujejo z različnimi združenji in ustanovami, lotili so se tudi večjih in širše zasnovanih projektov, odpirajo pa se jim še nove poti. O tem in marsičem drugem je bil govor na letnem občnem zboru, ki je 19. aprila potekal v prostorih Močnikovega doma v Gorici.

Predsednica Tamara Kosič je poudarila, da je Mladinski dom “pomemben člen naše stvarnosti”. Njegovo poslanstvo je še vedno vzgoja otrok in pomoč družinam v duhu krščanstva in medsebojnega spoštovanja. Glavna dejavnost je pošolski pouk, ki ga pa morajo vsako leto znova načrtovati glede na vsoto javnih prispevkov. Poleg tega med letom ponujajo različne delavnice, poleti pa različne razvedrilne dejavnosti. Od lanske pomladi dopolnjuje delovanje društva tudi triletni deželni projekt SpretnoRAsti, ki je nastal v sodelovanju z izobraževalnim konzorcijem SlovIK po predlogu dveh krovnih organizacij. Sodelovanje, organizacija dela in koordinacija programa predvsem v začetni fazi niso bili zelo enostavni, je dejala predsednica, in vendar je projekt dobro stekel, v pripravi je še tretja faza načrtovanih del. Dela ne manjka, zato so za projekt poiskali še kakšnega sodelavca. Za dragoceno pomoč, trud in požrtvovalnost se je zahvalila vzgojiteljicam in sodelavcem, pa tudi skavtom, športnemu združenju Olympia in Skupnosti družin Sončnica. Ilaria Bergnach, ki je marca letos tudi uradno postala ravnateljica MD, je v poročilu najprej orisala faze projekta SpretnoRAsti, pri katerem tesno sodelujejo tudi s SSG-jem, z Inštitutom za politični menedžment, z Akademijo Mirko Špacapan in z ZSŠDI-jem, predstavljajo pa ga tudi po višjih šolah. Kar se tiče pošolskega pouka, so letos imeli nekaj manj kot 40 gojencev. Nadaljuje se sodelovanje s skavti, pred Veliko nočjo so priredili delavnico o strpnosti, pomoči drugemu in postnem času, ki so jo otroci dobro sprejeli. Orisala je poletni program in že prve prijave za dejavnosti v šolskem letu 2023-2024. Podatke je dopolnil Mauro Leban, ki je poudaril sodelovanje z vzgojnimi organizacijami, pomen usposabljanja različnih skupin in pomoč družinam v stiski, k čemur prispeva tudi Slovenska Vincencijeva konferenca.

Na občnem zboru, kjer sta bila odobrena tako obračun za leto 2022 kot proračun za leto 2023, je bil tudi govor o tem, da MD kot neprofitna organizacija mora povečati število odraslih članov, da je potrebno združevati in racionalizirati moči, se tesneje povezati s sestrami Zavoda Sv. Družine, pa tudi, da MD postane – s podporo krovnih organizacij – primarna ustanova, ki bi lahko imela trdnejše temelje in več zagotovil za redno in uspešno nadaljnje delovanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme