Aktualno

Na pomoč prizadetim v petkovem neurju tudi Slovenska karitas

Na pomoč prizadetim v petkovem neurju tudi Slovenska karitas

Pomagajmo!

Po petkovem neurju s točo, ki je po Beli krajini povzročilo precejšnjo gmotno škodo, se je veliko število ljudi znašlo v stiski. Zbiranje pomoči prizadetim v ujmi je začela tudi Slovenska karitas. Ta je za prvo pomoč najbolj prizadetim že namenila 10.000 evrov, so sporočili iz Slovenske karitas.
Po poročanju centra za obveščanje je domačim gasilcem pri odpravljanju posledic neurja na območju občine Črnomelj pomagalo 1035 gasilcev z 214 vozili. Prišli so gasilci iz Ljubljanske in Gorenjske regije, pa tudi iz Savinjsko Šaleške, Notranjske, Zasavske, Celjske in Dolenjske regije, obe sosednji gasilski zvezi Metlika in Semič ter hrvaški gasilci iz Karlovške županije.
V akciji zbrana sredstva bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokrivanju stroškov nakupa strešnikov, urejanju streh, ki so bila pokrita s salonitno in drugo kritino, ter menjavi poškodovanih stekel, so zapisali v sporočilu za javnost. Pri tem so poudarili, da je prošnjo za prejetje pomoči mogoče oddati na župnijsko Karitas Črnomelj in škofijsko Karitas Novo mesto. Ti bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč.
Fizične in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke nakažejo na tekoči račun Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761 s sklicem SI00 201 in kodo namena NEURJE 2018.
Prizadetim je mogoče pomagati tudi s poslanim kratkim sms sporočilom KARITAS na 1919, s katerim se prispeva en evro za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2, so še zapisali v sporočilu.
Na pomoč prizadetim je že priskočil tudi Rdeči križ Slovenije, pomoč lokalnim skupnostim pa je prav tako obljubil premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Cerar je Črnomelj obiskal prejšnjo soboto dopoldne, kjer si je ogledal posledice neurja. Kot je dejal v izjavi za medije, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih.
V neurju je med drugim razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, vrtcu Čardak in osnovni šoli Vinica. Samo v občini Črnomelj je sicer poškodovanih več kot 400 objektov, na določenih območjih je uničen ves pridelek, toča je poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.

14.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!