Na ogled je razstava o grafiki Slovencev v Italiji

Do konca februarja je v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici – če bodo zdravstvene razmere to seveda dovolile – na ogled razstava Grafika Slovencev v Italiji, ki si jo je bilo od odprtja, 4. decembra 2020, pa do konca januarja 2021 možno ogledati le virtualno, preko youtuba. Izkušnja v živo je za ljubitelje lepega gotovo drugačen užitek. Na stenah in v vitrinah so razstavljena imenitna dela Avgusta Černigoja, Bogdana Groma, Matjaža Hmeljaka, Zorana Mušiča, Zore Koren Skerk, Marjana Kravosa, Klavdija Palčiča, Claudie Raza, Jana Sedmaka, Lojzeta Spacala, Franka Vecchieta, Edvarda Zajca, Borisa Zuliana in Ivana Žerjala. Štirinajst slovenskih umetnikov se predstavlja z različnimi grafičnimi tehnikami, od klasičnih do računalniških. Umetniki so raznoliki, prav tako dela, ki so nastala v različnih obdobjih, pod različnimi družbenimi vplivi in pogoji, z različnimi cilji, nekateri so samo raziskovali grafični medij in eksperimentirali.

Avtor in kurator razstave, ki so jo podprli Ministrstvo za kulturo RS, Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, generalni konzulat RS v Trstu, Mednarodni grafični likovni center v Ljubljani, Dežela FJk in Kulturno društvo za umetnost Kons, je Denis Volk. Njegov prvotni namen je bil predstaviti Mednarodni grafični likovni center, osrednjo slovensko ustanovo, ki organizirano in načrtno skrbi za grafično ustvarjanje v Sloveniji, in njegovo sodelovanje z umetniki slovenskega rodu iz Italije. Nato je razstavi raje dal širši koncept in večji poudarek umetnikom iz italijanskega prostora, ki so velik del svojega umetniškega ustvarjanja posvetili grafiki.

Obiskovalci razstave imajo na voljo lepo urejen katalog, ki ga je oblikoval Studio Link iz Trsta, tiskala Grafica Goriziana. Ogled je možen od ponedeljka do petka med 17. in 19. uro ali po domeni. Več na centerbratuz.org.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme