Kultura

Na ogled so dela slovenskih impresionistov

Na ogled so dela slovenskih impresionistov

Piše Peter Kuhar: Na Češkem dve veliki razstavi slovenskega slikarstva

Na praškem gradu Hradčani je Narodna galerija iz Ljubljane razstavila na ogled kar 474 najznačilnejših del slovenskega impresionizma. Med njimi so Šubičeva slika Pred lovom, Groharjev Macesen, Jakopičev Sončni breg in Sternenov Rdeči parazol.
“Po več desetletjih bo Praga ponovno gostila pregledno razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri, ki so oblikovale slovenski kulturni prostor med letoma 1870 in 1930”, beremo v spremnem gradivu Narodne galerije. Dodajmo, da gre za obdobje zelo tesnih češko-slovenskih kulturnih stikov, ko je v Pragi študirala in delovala cela vrsta Slovencev, češki arhitekti, glasbeniki idr. pa so oblikovali slovenski kulturni prostor.
Razstava je na ogled od 17. maja do 16. septembra, skratka na vrhuncu turistične sezone, ko Hradčane dnevno obišče več deset tisoč domačih in tujih turistov. Razstavo je zasnovala dr. Barbara Jaki, pri katalogu, ki obsega kar 625 strani, in postavitvi pa je sodelovala cela vrsta še drugih strokovnjakov.
Razstavo so organizirali Urad predsednika Češke republike, Uprava Praškega gradu in Narodna galerija.
Častna pokrovitelja razstave sta predsednik RS Borut Pahor in Miloš Zeman, predsednik Češke republike. Med številnimi politiki, ki so se udeležili odprtja razstave v četrtek, 16. maja 2019, je bil tudi Zoran Poznič, slovenski minister za kulturo.
Druga nič manj pomembna slovenska razstava pa bo od sredine junija na ogled v Osrednji galeriji regije Srednja Češka v mestu Kutna Hora. Mesto leži 100 km vzhodno od Prage, kako znamenito je, pa pove že podatek, da je vpisano v Unescovo svetovno kulturno dediščino. Razstava prihaja iz Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki. Tematsko obsega ekspresionizem v letih 1905 do 1925. Slovenski ekspresionizem postavlja v evropski kontekst, z deli čeških in nemških ustvarjalcev. Dela je kustos Robert Simonišek s sodelavci zbral iz čeških, slovenskih in nemških zbirk. Galerija sodi med ene najbolj obiskanih razstavišč na Češkem.
Med zahvalami ter številnimi zaslužnimi institucijami in osebnostmi obeh razstav, v Pragi in Kutni Hori najdemo tudi ime Leona Marca, slovenskega veleposlanika v Pragi, primorskega rojaka, doma iz Ajdovščine, ki je v svojem mandatu že pripomogel k izvedbi velikega števila izvrstnih slovenskih kulturnih prireditev po vsej Češki republiki.

27.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!