Intervju

Na odru bo zapelo 320 mladih grl!

Na odru bo zapelo 320 mladih grl!

POGOVOR / Karen Ulian, predsednica PD Vrh Sv. Mihaela

Ljubitelje otroškega in mladinskega petja čaka lep praznik. Pred nami je namreč že 19. revija otroških in mladinskih pevskih zborov Zlata grla. Pred mikrofon smo povabili Karen Ulian, predsednico Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela.
Kdaj in kje bodo letos potekala Zlata grla?
Letošnja Zlata grla bodo potekala v soboto, 30. marca 2019, v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Ob 15. uri bo tekmovalni del, ob 17.30 revijski. Okrog 19. ure bo razglasitev rezultatov z nagrajevanjem.
Revija je lani stopila v odrasla leta, vsako leto se obnavlja, spreminja … Bo tudi letos kaj novega?
Novost letošnje prireditve bo prišla do izraza po revijskem delu, pred razglasitvijo rezultatov. Zamislili smo se neke vrste družabno srečanje z imenom “Zapojmo skupaj”, t. i. “open singing”, nekaj, kar lahko najdemo na tekmovanjih oz. festivalih za otroške in mladinske zbore. Na tem krajšem druženju oz. delavnici, ki ga bo z odra vodila Katja Gruber, bodo lahko sodelovali vsi otroci v dvorani.
Zlata grla organizira PD Vrh Sv. Mihaela v sodelovanju z Združenjem cerkvenih pevskih zborov Gorica. Kako potekajo priprave?
Potem ko so se zbori prijavili, smo morali konkretno pripraviti potek prireditve, preveriti partiture, poslati zborom dopise s podatki, poskrbeti, da bo vse teklo po programu, poskrbeti primerne prostore za zbore, organizirati malico za otroke itd. Dela ne manjka.
Pri organizaciji pomagajo tudi otroci našega društva, zanje je to praznik. Pomagajo tako, da podeljujejo rože ali darove na odru. Med drugim komaj čakajo, da pripravijo začetno “himno”. Vse to jih resnično veseli! Posamezne zbore spremljajo naša dekleta iz društva oz. vokalne skupine Bodeča Neža. V organizacijo in pripravo revije skušamo vključevati čim več ljudi, da bi že od mladih nog spoznali in se zavedeli, koliko dela je za vsem tem. To se namreč ne začne in konča na dan tekmovanja, saj smo se za sestavo razpisa npr. sestali že novembra lani.
Koliko je tokrat prijavljenih zborov? Kdo so?
Na tekmovanje se je prijavilo šest zborov. V kategoriji najmlajših se bodo pomerili Mali otroški pevski zbor KD Sovodnje, ki ga vodi Valentina Nanut, in OPZ Škrjančki OŠ Franceta Bevka iz Tolmina, ki ga vodi Barbara Kovačič. V kategoriji otroških zborov bodo nastopili OPZ dr. Bogomirja Magajne iz Divače, ki ga vodi Ada Škamperle, OPZ Emil Komel, ki ga vodi Damijana Čevdek Jug, in OPZ KD Sovodnje, ki ga vodi Valentina Nanut. V kategoriji mladinskih zborov bo pel zbor srednje šole Ivan Trinko iz Gorice, ki ga vodi prof. Neda Sancin.
V revijskem delu bo nastopilo deset zborov: dva domača zbora, OPZ Etko Mužetko, ki ga vodim jaz, in Mladinska pevska skupina Vihar, ki jo vodi Mateja Černic, nato Mali otroški pevski zbor in OPZ F. B. Sedej iz Števerjana (oba vodi Martina Hlede), OPZ Mali veseljaki iz Doberdoba (dir. Mateja Jarc), OPZ Plešivo (dir. Alessandra Schettino), OPZ Pet pedi in mladinska skupina Igo Gruden iz Nabrežine, ki ju vodi Mirko Ferlan, OPZ Mali lujerji (dir. David Klodič) in OPZ La Foiarola iz Zdravščin (dir. Lucia Vinzi). Veseli smo, da imamo zbore iz tržaške, goriške in videmske pokrajine, pa tudi enega italijanskega, tako da se otroci iz različnih krajev lahko spoznajo med sabo. Skupaj bo na oder stopilo 320 otrok.
Skoraj vsi omenjeni zbori so na ZG že nastopili. Očitno se radi vračajo …
Res. Zborovodje nam redno pišejo, da so se na reviji dobro znašli, da so cenili organizacijo, vzdušje in osebne stike.
Je revija ponavadi dobro obiskana?
Da, precej. Na tekmovanju je ljudi morda malo manj, v revijskem delu pa so ponavadi v dvorani tisti, ki so prišli za tekmovanje in čakajo rezultate, ter tisti, ki so prišli na revijo. In dvorana je seveda polna. Rada bi poudarila, da eni in drugi zbori morajo zapeti vsaj eno slovensko pesem, ljudsko ali umetno. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
DD

14.03.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!