Goriška

“Na novo začrtajmo smernice za naše delovanje!”

“Na novo začrtajmo smernice za naše delovanje!”

Občni zbor Skupnosti družin Sončnica v Gorici

Na pragu dvajsetega leta delovanja je prav, da se pri Skupnosti družin Sončnica ozrejo na lastno zgodovino, na društvene cilje in namene. To je v nedeljo, 28. januarja, poudarila Mirjam Bratina, predsednica goriške skupnosti, na občnem zboru v Močnikovem domu v Gorici, na katerem so med drugim izvolil novo vodstvo. Novi odborniki naj dobro premislijo, je še dejala, kakšna naj bi bila vloga Sončnica v prihodnje, kakšna so pričakovanja društva in naše družbe. Potrebe družin na našem ozemlju so namreč vedno večje, nastajajo tudi nove potrebe, morda delo z ostarelimi in bolnimi, pomoč družinam v stiski. V teh letih so uresničili številne pobude, ki so se sicer spreminjale kot tudi potrebe članov in razmere v družbi, toda glavni in prvotni cilj je bil, “da bi se družine na Goriškem povezovale med sabo, sodelovale in si nudile oporo pri vzgoji otrok in rasti zakoncev”. Neke stalnice in prepoznavnost v družbi so ohranili z organizacijo kakovostnih predavanj, v zadnjih letih z gledališkimi predstavami in poletnimi izleti, ki združujejo mlade in starejše. Čim bolj kvalitetno skušajo opravljati svoje dejavnosti, pridobiti nove člane in vzbujati potrebo po povezovanju. “Dela je veliko”. Družina sama doživlja danes velike spremembe in je ogrožena, sploh pa je zaznati vedno več težav pri ohranjanju zakonskih skupnosti, saj je vedno več razdrtih družin tudi v naši sredini. “Mogoče je današnji čas za vse nas velik izziv: da na novo začrtamo smernice za naše delovanje”.
Zbrane je uvodoma pozdravila Franca Padovan, predsednica Zveze slovenske katoliške prosvete, v katero se je skupnost nedavno vključila; pohvalila je dragoceno delovanje zlasti na vzgojnem in gledališkem področju ter člane spodbudila k nadaljnjemu sodelovanju. “Vem, da lahko računam na vašo pomoč”.
Poročilo upravnega odbora, ki ga je pripravila odsotna tajnica Fanika Klanjšček (predsednica se ji je iskreno zahvalila za odlično opravljeno delo), je prebrala Mirjam Bratina. Marca 2017 so imeli tradicionalni niz predavanj strokovnjakov iz Slovenije in naše dežele: goriški publiki so spregovorili Aleš Čerin, Iztok Ostan, Alenka Rebula in Gregor Čušin. Lani so že tretjič priredili ciklus telovadbe na prostem, vadbo je vodil prof. Aldo Rupel. Tečaj je potekal na različnih lokacijah, udeleženci so tako lahko spoznali tudi manj znane goriške kotičke. “Ker je bila pobuda uspešna, bomo z njo tudi nadaljevali”. Med organizacijsko najbolj zahtevnimi projekti je gotovo poletno središče Srečanja 2017, ki ga v Zavodu Svete Družine pripravljata AŠZ Olympia in Mladinski dom iz Gorice. Tudi lani se ga je med 12. junijem in 11. avgustom udeležilo lepo število otrok iz vrtcev in osnovnih šol. Koordinatorka središča je Damjana Češčut, v delo so vključeni tudi drugi mladi vzgojitelji in animatorji. V drugi polovici avgusta prireja Sončnica že več let potovanje za člane: lani je 50 potnikov (“med njimi je bilo več mladih kot po navadi”) šlo na petdnevni izlet po Češki. Take pobude so posebno dragocene, saj omogočajo poglabljanje medgeneracijskih odnosov. Predsednica je izrecno omenila in pohvalila delovanje gledališke skupine O’Klapa, ki deluje v okviru Sončnice in ki je nastopila s številnimi ponovitvami uprizoritve mijavzikala Obuti maček v naši deželi, Sloveniji in na Koroškem. Člani gledališke skupine so tudi povezovali zborovsko revijo Cecilijanka in sodelovali pri drugih prireditvah. Mlajši člani skupnosti družin so s starši sodelovali s slovenskim pastoralnim središčem v Gorici pri izdelovanju adventnih venčkov. Tudi to je bila lepa priložnost za druženje. V začetku decembra je prijetno in praznično miklavževanje za otroke pripravila gledališka otroška skupina O’Klapica, nekak podmladek skupine O’Klapa, ki jo z veliko prizadevnostjo vodita Sanja Vogrič in Katja Terčič. Poleg tega so se člani in odborniki skupnosti družin v lanskem letu redno udeleževali sestankov ZSKP, pomagali pri nekaterih pobudah zveze, se udeležili tečajev napovedovanja in vodenja skupin itd.
Po branju in odobritvi finančnega poročila in poročila nadzornega odbora so prisotni člani volili nov upravni in nadzorni odbor. V upravni odbor so bili izvoljeni Mirjam Bratina, Katerina Ferletič, Niko Klanjšček, Ana Saksida, Marjan Vogrič, Erika Jazbar, Marija Marušič Bandelj, Franko Pahor in Katja Terčič (funkcije so si porazdelili na prvi seji, 6. februarja), v nadzorni pa Adrijan Pahor, Valentina Jarc in Andrej Vogrič.
Tik pred koncem občnega zbora je Mirjam Bratina še predstavila program delovanja. Omenimo vsaj, da se bo niz predavanj v letu 2018 začel v soboto, 17. februarja, ob 20. uri: prvi gost v dvorani Močnikovega doma bo p. Karel Gržan; 22. 2. bosta govorila zakonca Tina in Janez Kramarič, 1. 3. družinski terapevt Izidor Gašperlin, 8. 3. Alenka Rebula. Konkretno razmišljajo o poletnem izletu in središču, pa tudi “O’Klapa že pripravlja nekaj zelo zanimivega”…
DD

09.02.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!