Na mladih svet stoji. Verjeti moramo, da bo še dobro!

Piše: Kat

KULTURNI DOM / Pomladni glasbeni utrinek “Mladi v centru”

V četrtek, 20. maja, je bilo v dvorani Kulturnega doma živahno, tako lepo, da smo navzoči in nastopajoči vsaj za uro in pol pozabili na pandemijo. Na sporedu je bil “glasbeni utrinek”, na katerem so se predstavili mladi glasbeni upi in plesalci slovenskega Dijaškega doma Simon Gregorčič v Gorici.

Na glasbeno-plesnem dogodku, ki je nosil naslov Mladi v centru, so suvereno nastopile pevke Šole solopetja Damjane Golavšek. Na odru so se izkazale Lina Bensa, Anastasia Di Pasquale, Gioia Rozic, Alyssa Mega in Soraja Tratnik, za plesne točke pa so poskrbeli člani plesne skupine Dijaškega doma, ki vadijo pod mentorstvom učiteljice plesa Danjele Simčič. Večer, ki je nastal v sklopu projekta Odkrivajmo talente 2021, je Kulturni dom priredil v sodelovanju z Dijaškim domom in Kulturno zadrugo Maja, za pokroviteljstvo so poskrbeli dežela Furlanija Julijska krajina, SKGZ, Mestna občina Nova Gorica in občina Gorica.

Predsednik Kulturnega doma Igor Komel se je v uvodnem pozdravu zahvalil ravnateljici Dijaškega doma, Kristini Knez, ter učiteljicama Damjani Golavšek in Danjeli Simčič. Poudaril je, da so v goriškem kulturnem hramu, po zaprtju zaradi pandemije, želeli začeti znova z navdušenjem, živahnostjo in talentom mladih. “Oder Kulturnega doma je bil za marsikaterega dobra odskočna deska tako na pevskem kot na ostalih kulturnih področjih. Naš cilj je odkrivati nove talente in jim dajati možnost, da se predstavijo.” Na oder so tokrat povabili talentirane otroke in najstnike, ki se v Dijaškem domu učijo plesa in glasbe: “To je pozitiven korak, s katerim stopamo v novo kulturno sezono. Najboljše je, da začnemo z mladimi, ki predstavljajo našo prihodnost,” in mladi so se tokrat zares potrudili.

Tonski mojster Marko Turel je skrbel za ozvočenje, trinajst plesalcev pa je v začetku nastopilo na notah uspešnice Jeruzalema. Lepo so zaplesali po koordinirani koreografiji in poskrbeli tudi za drugo plesno točko, ki je obogatila koncert deklet Damjane Golavšek. Znana slovenska pevka in učiteljica solopetja je ganjeno priznala, da se mlade pevke z neizmernim navdušenjem vračajo na odrske deske: “Za pevca ni lepšega trenutka od tistega, ko stopi na oder. Televizija in internet ne moreta nadomestiti sinergije, srečanja med poslušalci in nastopajočimi na odru, ko glasba deluje v naših dušah.” Zahvalila se je “dobri vili” Kristini Knez, ki v Dijaškem domu nudi “več kot odlične pogoje za delo,” potem pa je sceno prepustila dekletom, katerih najmlajša ima komaj štirinajst let.

Pevke so repertoar za četrtkov nastop sestavile same, v skladbah, ki so jih pele, je njihov glas prišel lepo do izraza. Koncert je uvedla Gioia Rozic, ki ji je živahna country glasba očitno všeč. S skladbo Come in je ogrela goriško občinstvo; country zvezda Shania Twain bi bila nedvomno ponosna ob poslušanju Gioine interpretacije svoje uspešnice Man! I Feel Like A Woman! Nasmejana Soraja Tratnik je izbrala slovenske pesmi, prisotnim je postregla z elegantno in nežno skladbo Lahko noč, Piran, v drugem delu koncerta pa se je izkazala s slovensko evrovizijsko skladbo Darje Švajger Prisluhni mi.

Alyssa Mega, najmlajša med nastopajočimi pevkami, verjetno še ne ve, da je njen močni, že ženski glas v polnosti rokerski, magnet, ki poslušalce pritegne in očara. Zapela nam je najprej Torn Avstralke Natalie Imbruglia, hit iz devetdesetih let, ki je marsikoga popeljal v njegova najstniška leta, nekoliko pa se je raznežila z Adelino uspešnico Hello. Odlično je nastopila tudi Lina Bensa s svojim jazzom: pesmi Crazy in Body and soul je lepo interpretirala s svojim plemenitim glasom in obvladovanjem odrskega prostora, postregla pa nam je tudi z glasbeno poslastico Med iskrenimi ljudmi. Prav tako je suvereno zapela Anastasia Di Pasquale, ki je s svojim nastopom občinstvo povsem prepričala. Občuteno je predstavila najprej čudovito skladbo Control Zoe Wess, energično pa je interpretirala Fallin’ Alicie Keys.

Dekleta so odlično nastopila tudi skupaj. Zapela so nam A whole new world in Kdo še verjame. S sedeža v prvi vrsti jih je spodbujala učiteljica in mentorica Damjana Golavšek, ki jih očitno ima rada. Njej in Danjeli Simčič se je na koncu zahvalila tudi ravnateljica Kristina Knez, ki je poudarila, da se je večina nastopajočih pevk najprej preizkusila v muzikalih Dijaškega doma. Večer je bil lep, koncert je prisotne navdušil, chapeau mladim pevkam, plesalcem in vzgojiteljicam!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme