Tržaška

Na kratko o več lepih dogodkih

Na kratko o več lepih dogodkih

DEVIN / Pogled v pestro kulturno delovanje

V Devinu že vrsto let deluje podružnica Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, ki zlasti ob koncu šolskega leta redno sodeluje z domačim otroškim zborom Ladjica in skupaj izpeljeta zaključno prireditev. Tudi letos, v ponedeljek, 10. junija, so to posrečeno obliko ponovili, tako da je bilo v dvorani devinskih zborov prijetno praznično. Nastopili so mali gojenci nauka o glasbi, ki so igrali na Orffovih instrumentih, in OPZ Ladjica, ki je zapel nekaj pesmi tudi ob spremljavi instrumentov, ter domači učenci, ki so na harmoniko, flavto, klarinet, saksofon, kitaro in klavir staršem in prijateljem predstavili, kaj so se naučili med letom. Vrstile so se skladbe od bolj preprostih, začetniških, do zahtevnejših, ki so jih predstavili starejši učenci. Sam nastop pa je sklenil šolski pihalni orkester, ki je res številno občinstvo izvabil iz dvorane na dvorišče, saj se za godbo spodobi, da zaigra na prostem.
Konec šolskega leta je v Devinu tradicionalno tudi že čas, ko zaživi Devinski vrt ustvarjalnosti ali teden lutkarjev. Tako je bilo tudi letos, ko so se v tednu od 17. do 21. junija na sedežu zbirali člani mlajše lutkovne skupine, ki so pod vodstvom režiserja Mihe Štilca dramaturško obdelali znano rezijansko ljudsko pravljico Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice. Glavni junak te pravljice je mala rusica – mravljica, ki s svojo iznajdljivostjo in pogumom pomaga mami lisičici, da reši svoje lisičke pred strašno pošastjo, grdinico, ki vdere v lisičjo hišico in hoče v njej ostati. Sicer skušajo obupani mami lisici pomagati tudi volk, medved in zajček, a se vsi po vrsti ustrašijo grdinice in njenega strašnega renčanja. Na koncu pa se pokaže, da je grdinica le arogantno bitje, ki z ustrahovanjem hoče doseči svoj cilj, ko pa jo mravlja piči, takoj zbeži. Mali lutkarji so si svoje lutke izdelali iz odpadlega blaga in s pomočjo animatorke Martine Ferfolja ustvarili tudi sceno in glasbo, ki je spremljala dogajanje na odru. Ob koncu delavnice, v petek, 21. junija, so dvakrat nastopili, prvič za učence otroškega vrtca iz Devina in nato še za prijatelje in starše.
Skupina starejših lutkarjev pa je v istem času pod vodstvom režiserja Lovra Habeta pripravila predstavo na osnovi groteskne pesmice Živel je mož, imel je psa… premierno jo bodo uprizorili na Zamejskem festivalu amaterskih dramskih skupin v Mavhinjah, in sicer v nedeljo, 30. junija.
Petek, 21. junija, je bil tudi dan, ko so Fantje izpod Grmade ob koncu sezone vabili na scensko – glasbeno predstavo Legende, ki jo je zrežirala Sanja Vogrič in so jo postavili na oder pod drevesi za Bridarjevo hišo. Mladi člani PD Hrast iz Doberdoba, Devinskega mladinskega krožka in društva Vrh Sv. Mihaela ter pevci fantovske skupine Devin-Nabrežina so tudi v Devinu ponovili predstavo, ki so jo sami ustvarili. Načrtno so najprej med starimi ljudmi zbirali pravljice in legende in jih nato dramsko obdelali. Njihove vsebine je v verze postavila Nina Pahor. Te pesmi je za mešani zbor in manjšo instrumentalno skupino uglasbil Patrick Quaggiato. Nastopajoče pa je dirigiral Mirko Ferlan. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
E. G.

09.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!