Na Goriškem bo letos Vodopivčevo leto!

Poleg koncertov Vodopivčevih pesmi pripravljajo v Kromberku tudi glasbeno komedijo z Vodopivčevimi in ljudskimi pesmimi v izvedbi ljudskih pevcev in folklorne skupine. Hudomušno delo Kovačev študent sta v letu 1910 ustvarila skladatelj Vinko Vodopivec in libretist Ivan Kovačič.

Spevoigra pripoveduje šaljivo zgodbo o družini robustnega, a poštenega kovača Vlecimeha. Njegov sin Janez je študent prava na Dunaju, vendar ga bolj kot študij zanima veseljačenje s prijatelji…

Tokratno priredbo bo na oder postavil režiser Radoš Bolčina ob glasbenem vodstvu Vladimirja Čadeža. V spevoigri sodeluje preko 60 nastopajočih, poleg solistov so to tudi pevci moškega pevskega zbora Kromberški Vodopivci, moškega pevskega zbora Lipa iz Ravnice in domači pevci iz Lokovca ob klavirski spremljavi Mihe Štoklja ter pevci in plesalci Folklornega društva Gartrož.

Predsednik moškega pevskega zbora Kromberški Vodopivci Peter Zavrtanik je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo nedeljski premieri v amfiteatru gradu Kromberk sledilo več ponovitev: “Dobili smo tudi že nekaj povabil na gostovanja in verjetno jih bomo izkoristili, saj smo v pripravo spevoigre vložili resnično veliko prostega časa in truda.” V Vodopivčevem letu pripravljajo v Kromberku še nekaj prireditev. Poleg spevoigre, ki bo po besedah Zavrtanika zagotovo vrhunec celotnega dogajanja, bodo v oktobru na gradu Kromberk odprli še razstavo o življenju in delu skladatelja Vinka Vodopivca.

Ob 60-letnici smrti skladatelja, zborovodje in primorskega narodnega buditelja Vinka Vodopivca so na Goriškem pripravili niz prireditev, združenih v Vodopivčevo leto.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme