Na Festivalu slovenskega filma letos 66 filmov

Festival bo odprl film Šanghaj Marka Naberšnika.

Programska direktorica festivala Jelka Stergel je po poročanju STA zbirala med 130 prijavami. V tekmovalni program celovečernih filmov je uvrstila sedem filmskih del. To so Generacija 71 Boštjana Slatenška, Vaje v objemu Metoda Pevca, že omenjeni Šanghaj Marka Naberšnika, Nahrani me z besedami Martina Turka, Srečen za umret Matevža Lužarja, Pisma iz Egipta Polone Sepe in Hvala za Sunderland Slobodana Maksimovića. V slovenski kinematografiji po njenih besedah že tradicionalno tudi letos prevladuje dramska forma, komedija in akcija sta bolj izjema. Sicer pa je nekoliko več razgibanosti letos zaznati v informativnem programu.

Poleg tega se je odločila, da uvede tudi tekmovalni program dokumentarnih filmov. Vanj je uvrstila filme Otroci socializma Braneta Bitenca, Dober prijatelj Pedro Opeka Jožeta Možine, Oči in ušesa boga Maje Weiss in Toma Križnarja, Dolge počitnice Damjana Kozoleta, Deklica in drevo Vlada Škafarja, V deželi medvedov Nike Autor, Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič Dušana Moravca in Jaz sem Janez Janša v režiji Janeza Janše.

V sklopu tekmovalnega programa bodo prikazali 11 kratkih filmov. 

Na predstavitvi programa so razglasili tudi dobitnico letošnje nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo. Komisija v sestavi Maja Weiss (predsednica), Dunja Klemenc, Denis Valič, Filip Robar-Dorin in Miha Hočevar je Badjurovo nagrado podelila filmski kostumografki in pedagoginji Alenki Bartl (na fotografiji).

 

Na Festivalu slovenskega filma (FSF), ki bo v 15. izdaji potekal od 27. do 30. septembra v Portorožu,prikazali 66 filmov, od tega 43 v tekmovalnem programu, med njimi pa bo sedem celovečercev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme