Na Dunaju konec januarja razstava Dalí - Freud: Obsedenost

Muzej Spodnji Belvedere na Dunaju je del baročnega dvorca Belvedere, ki bo po popolni obnovi kmalu ponovno odprl svoje razkošne sobe, obogatene z najsodobnejšo tehnološko opremo za prav posebno muzejsko izkušnjo. Zaradi pandemije so obnovitvena dela trajala dlje, kot so sprva predvidevali, ponovno odprtje pa bo konec januarja s pomembno razstavo, ki bo poudarila vpliv del psihoanalitika Sigmunda Freuda na umetnost španskega nadrealističnega slikarja Salvadorja Dalíja.
Freudove teorije so Dalíja očarale, morda do obsedenosti. Umetnikova največja želja je bila nekega dne spoznati lastnega idola. Prvikrat in tudi edinkrat se je s slovitim psihoanalitikom srečal 19. julija 1938 v Londonu, vendar njegova velika pričakovanja so ostala neizpolnjena in ambiciozna želja, da bi Freud priznal njegovo paranoično-kritično metodo z znanstvenega vidika, se ni uresničila. Za mladega umetnika je bilo branje razlage sanj eno najpomembnejših odkritij v življenju. V Freudovih spisih je našel ključ do skritih strahov, želja in obsesij, ki so ga spremljali od otroštva. Pod tem vplivom je od leta 1926 raziskoval poetiko nadrealizma in razvil nov vizualni jezik, zaradi katerega je njegovo delo še danes edinstveno.
Obsežna razstava v muzeju Spodnji Belvedere ponazarja obsedenost s psihoanalitičnim v delu nadrealistov. Razstavljenih bo približno 100 del – slik, kipov, fotografij, filmov, knjig, dnevnikov, pisem in drugih dokumentov, ki ponazarjajo Dalíjevo osebnost ter mu sledijo od odkritja Freudovih spisov do srečanja s psihoanalitikom.
Razstava se poleg Dalíjevega srečanja s Freudom osredotoča tudi na druga pomembna umetnikova srečanja, na primer s pesnikom Federicom Garcio Lorco in filmskim ustvarjalcem Luisom Bunuelom v Madridu, na ogled pa bo od 28. januarja do 29. maja 2022.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme