Muzikal V 80 dneh okoli sveta

Piše: Katarina Visintin

Sovodnje ob Soči / Kulturni dom Jožefa Češčuta

Gledališko glasbena predstava V 80 dneh okoli sveta je popestrila nedeljsko popoldne kar mnogim vaščanom sovodenjske občine. Skupina igralk, pevk in glasbenikov je 5. februarja 2023 v polni dvorani Kulturnega doma Jožefa Češčuta v Sovodnjah uprizorila muzikal in navdušila prisotne z mladostno energijo.

Predstava je nastala v sklopu širšega projekta GO!2025, s Kapljicami kulture. Zveza slovenskih kulturnih društev ETS si je prejšnje leto zamislila večdnevno poletno delavnico muzikala za mlade MusicGo, z željo, da bi ovrednotili kulturno dediščino naše dežele. Tako se je septembra skupina igralk z Goriškega in Tržaškega začela zbirati v Boljuncu in Šempolaju in v kratkem času je zaživel muzikal V 80 dneh okoli sveta, prosto povzet po romana Julesa Verneja.

Po lanski premieri so se organizatorji in igralci odločili, da bi nadgradili gledališko igro. Tako so razširili mladinski orkester pod vodstvom Aljoše Saksida in poklicali k sodelovanju tudi Dekliško vokalno skupino Biseri z Vrha, ki deluje v okviru SKRD Danica pod taktirko Martine Feri.

Glavna igralca gledališke predstave sta gospod Fogg (Eva Čuk) in njegov zvesti Passepartout (Julija Cante). “Pravi Anglež se ne šali, ko govori o nečem tako resnem, kot je stava”, tako pravi Verne v svojem romanu in prav tako se tudi zgodi v igri. Zaradi stave se pogumna junaka odločita, da bosta v osemdesetih dneh prepotovala svet. Dolgo potovanje pa ju pripelje v naše domače kraje: v Trst, Gorico, Čedad in Rezijo. S prepletanjem ironičnih prizorov, glasbenih intervalov in petjem tradicionalnih in ljudskih pesmi se gospod Fogg in Passepartout seznanita z največjimi zanimivostmi in osebnostmi obmejnih krajev. V Trstu spoznata Mihca in Jakca, v Gorici srečata goriškega slavčka Simona Gregorčiča in z domačini okusita žlahtno kapljico. V Čedadu s kolesarji prečkata Hudičev most, v Reziji spoznata Milka Matičetovega, zbiratelja rezijskih ljudskih pravljic.

Za režijo in priredbo muzikala je zaslužna Barbara Gropajc. Mojca Žiberna je igralcem priskrbela vse kostume, naličila pa jih je Viviana Vodopivec. Za pevske dele je igralke pripravila Tina Renar. V muzikalu so igrale še Mateja Balta, Viktorija Adamič, Tjaša Svetlič in Veronika Tul.

Ob tej priložnosti je bila v sovodenjskem Kulturnem domu na ogled razstava likovnih izdelkov delavnice Teen Art Experience 2022, ki so jo z otroki od 10. do 14. leta priredili v prostorih KD Skala v Gabrjah, pod mentorstvom umetnic Luise Tomasetig in Ajlin Visentin.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme