Musica Goritiensis, “edinstvena izkušnja”

Piše: DD Fotografije: DD

Gorica / Mednarodno glasbeno tekmovanje

Večer s podelitvijo nagrad in gala koncertom najboljših mladih glasbenikov, ki so se udeležili četrtega mednarodnega tekmovanja Musica Goritiensis, je bil v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici v nedeljo, 28. aprila, res praznično obarvan. Kronal je še en sad plodnega sodelovanja med SCGV Emil Komel in goriškim kulturnim hramom, ki sta se po dolgoletni izkušnji z različnimi glasbenimi tekmovanji pred nekaj leti odločila, da stopita na samostojno pot. Za nami je tekmovanje, ki so ga zaradi visoke umetniške ravni in brezhibne organizacije v nedeljo pohvalili tako ugledni predstavniki javnih uprav kot člani mednarodne žirije. Udeležilo se ga je 86 violinistov, čelistov, pianistov in solopevcev iz 20 različnih držav do 30. leta starosti, ki so se pomerili v petih starostnih skupinah. Uspešno izvedbo je omogočilo tudi sodelovanje z Glasbeno šolo Nova Gorica, ki je gostovala tekmovanje za solopevce, posebno zahvalo pa sta prireditelja prek Eme Terpin, ki je večer povezovala v slovenščini, italijanščini in angleščini, izrazila Deželi FJK za sofinanciranje projekta. Zraven so bili tudi drugi podporniki in sponzorji, ki so pripomogli k temu, da so prireditev izpeljali na odličen način; to so Zadružna kreditna banka Trst Gorica, Poklicno združenje svetovalcev za delo Peric Drufovka Simeoni, Pecar piano center, Zveza slovenske katoliške prosvete, turistična agencija Mivax in tiskarna Grafica Goriziana. Tekmovanje je potekalo pod pokroviteljstvom goriške in novogoriške občine ter GO! 2025, pa tudi pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo RS dr. Aste Vrečko.

Goriški občinski odbornik Fabrizio Oreti je pri mikrofonu pohvalil veliki potencial projekta, ki se v luči EPK lahko razvije v pomembno srednjeevropsko prireditev. Za vse to se je zahvalil organizatorjem, ki v tekmovanje vlagajo čas, srce, dušo in ljubezen, pa tudi sposobnosti. Deželni svetnik in predsednik pete deželne komisije Diego Bernardis je poudaril, da ima Dežela dolžnost – pa tudi čast – podpirati tako ugledno tekmovanje. Državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS mag. Marko Rusjan je poudaril pomen vzgoje mladih glasbenikov, ki razvijajo svojo vrhunskost, pa tudi poslušalcev; med vrstniki iz vsega sveta si mladi lahko izmenjajo izkušnje in poglede ter napredujejo. Umetniški vodja tekmovanja Alessandra Schettino je z velikim zadovoljstvom povedala, da je letošnje tekmovanje bilo “edinstvena izkušnja, na kateri smo lahko slišali ne le odlične tehnične spretnosti obetavnih mladih glasbenikov, temveč predvsem njihovo čustveno predanost in povezanost z glasbo”. Tekmovanje je nastalo iz želje, da bi mladim talentom ponudili priložnost za osebno rast in za razvoj njihovih spretnosti, da bi jih spodbudili k medsebojnemu spoznavanju in nadaljnjemu študiju. Zahvalila se je ne le mladim udeležencem, ampak tudi njihovim mentorjem, korepetitorjem in staršem, pa tudi dvajsetim izkušenim in mednarodno priznanim  članom mednarodne žirije, institucionalnim podpornikom, sponzorjem in nenazadnje sodelavcem, ki so delali v ozadju. Izrazila je željo, da bi tekmovanje v “edinstvenem in neponovljivem” letu EPK uvrstili med najpomembnejše dogodke, namenjene mladim, “ki se z vztrajnostjo in predanostjo učijo tega čudovitega univerzalnega jezika”.

V prisotnosti članov žirije je na odru sledila svečana podelitev nagrad najboljšim mladim glasbenikom. Prvo absolutno nagrado tekmovanja za mlade pianiste je v kategoriji A prejela Inti Sotošek iz Slovenije, v kategorija C Martin Matkovič iz Slovenije, v kategoriji E ex aequo Larisa Rojnić iz Hrvaške in Milan Slijepčević iz Srbije (nagrado je podelila ga. Elisabetta Pecar). Prve nagrade tekmovanja za mlade violiniste so prejeli: v kategoriji A Cezar Moldovanu iz Moldavije, v kategoriji C Hansine Pellbäck iz Švedske, v kategoriji D Petra Plesca iz Moldavije in Mikhail Gavrilov iz Rusije, v kategoriji E Leonardo Priori iz Italije (nagrado mu je podelil podpredsednik ZKB Trst Gorica Gabriel Ferfoglia). Prve nagrade tekmovanja za mlade čeliste so prejeli: v kategoriji A Martina Neža Brlek in Avgust Svetlin iz Slovenije, v kategorija B Laura Bammer iz Avstrije, v kategoriji C Eva Marija Brlek in Katarina Kolar iz Slovenije (slednji je nagrado podelila predsednica SCGV Komel Franca Padovan), v kategoriji D ex aequo Leonard Razboršek iz Slovenije in Davide Zuin iz Italije (nagradi jima je podelil Martin Drufovka iz podjetja Peric Drufovka Simeoni). Prvo nagrado tekmovanja za mlade solopevce sta prejela v kategoriji A Tija Gostiša iz Slovenije, v kategoriji D pa Gaja Napast iz Slovenije (nagrado ji je podelil predsednik ZSKP Miloš Čotar).

Večer se je nadaljeval z gala koncertom trinajstih izmed najboljših, ki so občinstvu ponudili odličen glasbeni večer, poln užitkov. Novost letošnje izvedbe je bila nagrada občinstva: poslušalci so jo z glasovanjem povsem zasluženo podelili Martinu Matkoviću. Čestitamo! 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme