Multimedijski svet me zelo navdušuje

Piše: Katarina Visintin

POGOVOR Peter Persoglia, univerzitetni študent

Peter Persoglia je nadarjen dvajsetletnik iz Sovodenj. Prejšnje leto je uspešno opravil maturo na DTZ Jurij Vega v Gorici, zdaj pa šolanje nadaljuje na fakulteti znanosti in multimedijskih tehnologij v Pordenonu. V prostem času se ukvarja s športom, fotografiranjem in snemanjem. Pogovorila sem se z njim o njegovih zanimanjih in kako jih prepleta s svojo vsakdanjostjo. 

Peter, najprej povej, zakaj si izbral fakulteto znanosti in multimedijskih tehnologij?

Izbral sem to fakulteto, ker me multimedijski svet zelo navdušuje in ker mislim in vidim, da je na tem področju veliko možnosti za prihodnost.

Kako pa doživljaš univerzitetno življenje?

Žal univerze nisem še doživel v celoti, saj sem v prvem semestru imel le dva meseca pouka v prisotnosti, v drugem pa samo en teden, nato so lekcije spet bile le na daljavo. Zdaj imamo spet ‘normalen’ pouk v prisotnosti.

Kdaj in zakaj si se začel ukvarjati s fotografijo in snemanjem?

S fotografijo se ukvarjam že od mladih let. Začutil sem potrebo, da moram neki trenutek in emocijo, ki jo začutim,  “shraniti”. Po srednješolski maturi mi je mama kupila za darilo fotografski aparat, ki ga še danes uporabljam. Spremljal me je na vseh potovanjih, šolskih izletih in ekskurzijah. 

Zadnja leta me poleg fotografije navdušuje tudi snemanje. Za zdaj so vsi moji videoposnetki osredotočeni na izlete, ki sem jih opravil v Barceloni, Londonu in na Lokvah. Ti so vidni na mojem Instagram  profilu. Taki videoposnetki ne potrebujejo scenarijev, saj so ujeti ‘trenutki’. Zdaj pa se tudi na univerzi zanimam prav za produkcijo.

Katere pripomočke uporabljaš za svoje ustvarjanje?

Na vsakem potovanju imam fotografski aparat pri sebi, naj si bo to daljši ali krajši izlet. Zadnje čase pa nosim s sabo tudi gimbal, to je stabilizator, na katerega postavim telefon in snemam.

Kje iščeš navdih za svoje ideje?

Navdih iščem na socialnih omrežjih, kjer je  neskončno možnosti.

Sam si tudi športnik in igraš odbojko pri Soči. Kdaj ste z ekipo spet začeli tekmovati?

Letošnje prvenstvo je posebno. Mi kot ekipa v C-ligi smo lahko začeli trenirati že od oktobra naprej, saj je ta liga v ‘nacionalnem interesu’. Prvenstvo pa se je začelo 20. februarja. Žal so v marcu tri tekme odpadle zaradi popolnega zaprtja; sicer jih bomo nadoknadili.

Letos ste začeli odbojkarske tekme tudi predvajati v živo po spletu. Kako je prišlo do te zamisli in kako ste se potem organizirali?

Vse se je začelo, ko me je Luca Milocco, trener ženskih ekip Soče, vprašal, ali bi znal pripraviti in sestaviti streaming tekme, ki so zaradi pandemije brez gledalcev. Nikoli prej nisem imel večjih izkušenj na tem področju. Zaradi tega sem malo pobrskal po spletu in tako začel predvajati prvi streaming tekem ženskega prvenstva under19 Soče. Po prvi tekmi smo dobili veliko povratnih pozitivnih informacij gledalcev in društva in tako smo to začeli izboljševati. Medtem sem poskrbel tudi za vse grafikone in točkovanje tekme v živo.

Ali se je iz tekme v tekmo organizacijska skupina širila?

V zadnjih treh tekmah (dve ženski Under19 in derbi Olympia – Soča) se je skupina razširila. V organizacijo smo vključili tudi Jurija Lavrenčiča, ki je s svojo opremo (kamere, režijska oprema, mikrofoni) posnetek še izboljšal. Ker sem na derbiju tudi sam igral s svojo ekipo, nisem mogel pomagati skupini, kljub temu pa sem  pripravil vse potrebne grafikone, predstavitev ekip in drugo.

V soboto, 17. aprila, na derbiju Soče in Olympie, sta se nama pridružila tudi komentatorja tekme Cristian Visintin in Simon Cotič, režijo je pripravil Jurij Lavrenčič, za pomoč pri režiji je poskrbela Karin Maligoj. Za snemalca smo poklicali Roka Dolenca in Andreja Čavdka.

Mislim, da smo na sobotni tekmi dosegli zelo dober rezultat, kar se tiče povezav. Dobili smo pozitiven odziv publike, tudi v živo s komentarji. Nekateri so celo omenili, da je bilo naše predvajanje v živo na nivoju A lige. Prepričan sem, da če sta dobra skupina in dobro društvo, je odličen rezultat lahko samo konstanta.

Katere pripomočke rabite pri snemanju tekme?

Poleg dobre skupine, še kamere, mikrofone, režijsko opremo in monitorje.

Povrniva se k tebi. Ali misliš, da bi v prihodnosti lahko bila fotografija in snemanje tvoje delo?

Za zdaj ne vem še, kje bom čez 10 let, a prepričan sem, da bom v multimedijskem okolju. Fotografija in video sta lahko povezana, istočasno pa sta si lahko tudi zelo različna. Mislim, da če bi zdaj moral izbrati, bi med dvema izbral področje videoposnetkov, saj mi bo ta dal dosti več priložnosti v prihodnosti, bodisi pred produkcijo, pri produkciji in po njej.

Ali sta snemanje in fotografija povezana?

S snemanjem lahko ujameš dogodke, s fotografijo pa občutke.

Kaj pa ti danes, v vsakdanjosti, predstavljata fotografija in snemanje?

Fotografija in snemanje sta lahko zelo uporabna instrumenta, s katerima obujamo spomine, saj ni nič lepšega kot si ogledati stare slike in videoposnetke ter obujati lepe trenutke iz preteklosti, ki smo jih doživeli na kakšnem izletu, kaj pa šele s prijatelji …

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme