Multikulturni kuharski priročnik

Piše: APE

Trst Učenci so predstavili svojo knjigo

V sredo, 6. oktobra 2021, so na šolskem dvorišču pri Sv. Jakobu v Trstu učenci OŠ Josipa Ribičiča pri Sv. Jakobu in OŠ I. Grbca – M. G. Stepančiča v Škednju predstavili knjigo Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač!- Osnovnošolski kuharski mojstri. Kljub slabemu vremenu so otroci pogumno nastopili in staršem ter gostom predstavili delo, ki so ga pripravili pod vodstvom učiteljic Alenke Dobrila, Carmen Hrvatič in Magde Samec.

Na dnevih evropske kulturne dediščine (DEKD) 2021, ki so potekali od 25. septembra do 9. oktobra, je namreč sodelovala tudi večstopenjska šola pri Sv. Jakobu. Na temo Dober tek so učenci z mentoricami pripravili knjigo, ki vsebuje več kot 70 receptov; ti združujejo kulturo in navade učencev. Knjigo sestavljajo jedi, ki jih otroci pripravljajo doma ob različnih priložnostih, kot so verska in prosvetna praznovanja, prijateljska druženja ipd. V njej lahko odkrijemo tipične okuse iz različnih krajev  sveta. Namen knjige je, da bralec spozna drugačne navade in okuse, združi različne kulture in živi v prijetni skupni družbi.

Na predstavitvi je spregovorila tudi ravnateljica Maja Lapornik. Prisrčno se je zahvalila učiteljicam, ki so omogočile izdajo priročnika, in jim podarila vrečko soli, ki naj jo uporabijo pri kuhanju,  pa tudi na splošno v življenju.

Otroci so na predstavitvi peli razne pesmi v slovenščini, angleščini in tudi tržaščini. Recitirali so poezije ter pregovore v zvezi s hrano. Staršem in vsem prisotnim so povedali tudi modre misli o hrani in prehrani.

Knjigo lahko najdete tudi v elektronski obliki na spletni strani www.dijak.edu.it. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme