Aktualno

Msgr. Redaelli novi predsednik italijanske Karitas

Msgr. Redaelli novi predsednik italijanske Karitas

CEI / Nepričakovana izvolitev

V četrtek, 23. maja, je Generalna skupščina Italijanske škofovske konference (CEI) izvolila goriškega nadškofa Carla Roberta Mario Redaellija za novega predsednika Škofovske komisije za službo karitas in zdravje in posledično predsednika Cerkvene konzulte družbeno-skrbstvenih ustanov in italijanske Karitas.

Msgr. Redaelli prevzema danes položaj, ki ga je do decembra 2018 imel msgr. Francesco Montenegro in, po njegovem odstopu, škof Vittoria Veneta Corrado Pizziolo. Predstavnikom medijev je v petek, 24. maja, priznal, da vlogo italijanske Karitas že dobro pozna, saj že štiri leta spremlja delo dobrodelne organizacije v petnajstih škofijah na področju Triveneta, obenem pa se je soočal tudi z prepotrebnim delom zaporniških kaplanov Triveneta in dežele Lombardije.

Goriški nadškof je na srečanju poudaril pomen, ki ga od ustanovitve organizacije ima prostovoljno delo. V deželi Furlaniji Julijski krajini je imela Karitas izredno pomembno vlogo še posebno po potresu leta 1976, danes pa se ne ukvarja samo z naravnimi katastrofami, glavne težave naših ljudi so ekonomske narave, saj jih veliko živi na pragu revščine in nujno potrebuje najosnovnejše materialne dobrine. Namen Karitas ni samo finančna pomoč potrebnim, ki jo udejanja npr. s širitvijo vloge emporija solidarnosti, ampak tudi psihološka in duševna podpora ljudem, ki so izgubili službo, doživljajo bolezen ali težave v zakonu, pri tem pa je sodelovanje z zadrugami, združenji in javnimi ustanovami bistvenega pomena. Pomembna je tudi vloga italijanske Karitas v drugih državah, v katerih se je od sedemdesetih let dalje razvilo plodno sodelovanje s krajevnimi župnijami in z dobrodelnimi organizacijami. Msgr. Redaelli je na koncu še povedal, da bo v kratkem odprtje novega sedeža Karitas v Gradišču, njegova nova vloga v organizaciji pa nikakor ne bo vplivala na delo v goriški nadškofiji. Omenil je tudi, da se prav v teh dneh pogovarja s predstavniki patrov minoritov na Barbani, saj se nikakor ne sme opustiti pomembnega svetišča na otoku.

Kat

24.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!