Možinov film nagrajen v Hollywoodu

Nagrado bo prejel na svečani podelitvi januarja 2013 v Los Angelesu. Zanimivo, da so v istem mesecu Jožetu Možini v Hollywoodu pripravili rdečo preprogo, slovenski filmarji v Portorožu pa si njegovega filma na festivalu niso hoteli niti ogledati.
Rekorder med dokumentarci
Njegov film je prebil vse rekorde gledanosti dokumentarnih filmov na nacionalni TV Slovenija. Samo na premieri in prvi ponovitvi si ga je ogledalo pol milijona gledalcev. Vsak četrti prebivalec Slovenije. Svojo prisotnost na festivalu v Hollywoodu Možina, nekdanji direktor TVS, ni obešal na veliki zvon, ampak je prišla na dan povsem slučajno, “na bendimi”. Novico o festivalu so tako objavile le Primorske novice in potem povzeli nekateri drugi mediji. “Ne gre zame, ampak za Pedra Opeko in njegov veliki projekt”, je posebej za blog Muoja besejda povedal Možina.
Film je bil na festivalu predvajan kot drugi celovečerec z naslovom Pedro Opeka -The Friend of the Poor. Festival je bil v Hollywoodu na aveniji Melrose v studiju Raleigh Studios. Gre za največji snemalni studio v ZDA, saj se razprostira na nepredstavljivih dobrih dveh milijonih kvadratnih metrov. Na RTVS, kjer se radi hvalijo z nastopi svojih filmov na tujih festivalih, tako da pogovor z avtorjem uvrstijo v informativni program, predstavi v Los Angelesu niso namenili niti besedice. Zganili so se šele sedaj, ko je iz Los Angelesa prišla novica o izboru nagrajencev.
Ignoranca slovenske filmske elite
Konec septembra je Možinov film nastopil na najpomembnejšem slovenskem filmskem festivalu (Festival slovenskega filma FSF) v Portorožu. Čeprav gre za dokumentarec RTVS, ki je prebil vse rekorde gledanosti, ni dobil nobene nagrade.
Člani žirije si filma niso niti ogledali. Takoj po začetku sta dvorano zapustila Hanka Kastelic in Valentin Perko. Na polovici filma pa je Mitja Okorn, ki se je dotlej zabaval z mobitelom, zvabil ven še Zvezdano Mlakar in Demetra Bitenca, ki sta sicer gledala film. Žirija, ki je plačana z denarjem davkoplačevalcev, se je potem odločila, da si Možina ne zasluži nobene nagrade. Podelili pa so kar 18 (osemnajst) nagrad. Temu se pravzaprav niti ne čudimo, saj žirija filma še videla ni.
Tudi o tem škandaloznem obnašanju ni poročal nihče, razen nekaj spletnih medijev s krajšimi zapisi.
Najlepša zgodba našega časa
Celovečerni film s slovenskim naslovom Pedro Opeka, dober prijatelj je bil prvič predvajan decembra lani na Televiziji Slovenija. Gre za 102 minuti dolg dokumentarni portret, ki je zastavljen kot ena najlepših zgodb našega časa. Predstavlja delo in osebnost Pedra Opeke, karizmatičnega duhovnika, ki je več kot 23 tisoč brezdomcev skupaj s sodelavci v gibanju Akamasoa pripeljal v novo življenje s šolami, zdravstveno oskrbo, lastnimi domovi in zaposlitvami. Spopad z revščino, zmernost v potrošnji in varovanje okolja vzpostavljajo Pedra Opeko za globalni zgled pri reševanju največjih svetovnih problemov. Film kot DVD prodaja Družina.
Jože Možina se je rodil v Dobravljah pri Ajdovščini. Končal je študij zgodovine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot novinar dokumentalist na RTV Slovenija. Je avtor nekaterih najodmevnejših dokumentarnih filmov, ki so nastali v
produkciji Televizije Slovenija; Dosje Slobodan Milošević, Zločin, ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja in drugi. Za svoje novinarsko delo je prejel že več nagrad. Z ženo Katarino in tremi otroki živi v Ljubljani.
Tino Mamić

Janša in Turk sta čestitala Možini
Predsednik vlade Janez Janša in minister Žiga Turk sta čestitala Jožetu Možini, ki je na filmskem festivalu ITN v Hollywoodu za film o slovenskem misijonarju Pedru Opeki prejel nagrado za najboljšega režiserja dokumentarnega filma. Izrazila sta veselje, da je Možina mednarodni javnosti posredoval zgodbo o človekoljubni dejavnosti Opeke.
Janša je v čestitki zapisal, da nagrada predstavlja izjemen dosežek in priznanje za strokovno delo nagrajenca.
“Gre za prikaz dela ene najpomembnejših slovenskih osebnosti na humanitarnem področju in zelo sem vesel, da je bil ta slovenski misijonar tako kakovostno predstavljen v svetu”, je zapisal Turk. Minister meni, da gre za dvojno priznanje Sloveniji, za prispevek k filmski umetnosti in za delo, ki ga opravlja Opeka.
Dokumentarec Pedro Opeka, prijatelj revežev predstavlja delo in osebnost karizmatičnega duhovnika, ki je s sodelavci gibanja Akamasoa pomagal več kot 23.000 brezdomcem.

Na filmskem festivalu ITN v Hollywoodu je nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov dobil Jože Možina za film Pedro Opeka, The Friend of the Poor (Prijatelj revežev).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme