Morje, ležalniki in ... zaščitne maske

Piše: Anastazija Pertot

Končno lahko uživamo poletje, gremo na morje, kam odpotujemo, a seveda pod določenimi pogoji. Pandemija je spremenila res veliko stvari v naši vsakdanjosti. Verjetno bomo morali počakati res še nekaj časa, da bomo lahko potovali ter uživali poletni čas, kot smo ga pred prihodom covida-19. Ena izmed najbolj opaznih stvari je gotovo ta, da moramo še vedno nositi zaščitno masko v zaprtih prostorih in tudi na prostem, če ne moremo zagotoviti varnostne razdalje. Maske so nedvomno postale del naše vsakdanjosti. A kaj storiti, ko maske ne rabimo več oziroma ko moramo uporabiti novo? 

Uporaba mask in drugih zaščitnih pripomočkov veliko vpliva na onesnaževanje okolja. Ocenjujejo, da je bilo v letu 2020, globalno gledano, uporabljenih 129 milijard zaščitnih mask vsak mesec, kar je približno 3 milijone mask na minuto. Kam pa gredo vse te maske? Kaj naj napravimo z njimi, ko jih ne rabimo več? Pravilno bi bilo, da bi jih vrgli v mešane odpadke. Preden pa jih vržemo v smeti, bi jim morali odrezati elastike, da ne bi se v le-te zapletla kakšna žival; poleg tega bi jih morali dati v vrečko (po možnosti papirnato), da se razne bakterije, v tem primeru virus, ne razpršijo.

Koliko nas pa vse to res počne? Žal lahko opažamo, kako tudi z maskami onesnažujemo plaže, morje, reke … Med kamni, peskom, ležalniki in brisačami včasih najdemo tudi masko. Vsak od nas uporabi vsaj eno ali pa dve zaščitni maski na dan. Če bi vsak od nas ob koncu dneva poskrbel za svoji dve maski in ju vrgel v za to določen zaboj za ločeno zbiranje odpadkov, bi jih gotovo bilo manj na plažah in v morju. Smeti se kopičijo, ker jih ljudje ne odnašajo v smetnjake, ampak jih kar odvržejo. Verjetno še vedno niso dovolj seznanjeni z ločenim zbiranjem odpadkov ali pa so tako zelo brezbrižni.

Taki odpadki so lahko res nevarni, predvsem za morske živali. Kolikokrat vidimo kako sliko ali pa posnetek o ogromnih količinah smeti, ki plavajo po morju, in o živalih, ki so ujete v kako vrv ali pa plastično vrečko. Kaj bo čez nekaj let, če ne spremenimo svojih navad in načina življenja? Vedno več smeti je v morju in vedno več je živali, ki trpijo zaradi tega. Ali bomo lahko čez nekaj let še hodili na morje, ne da bi plavali med zaščitnimi maskami in plastiko?

Smeti, ki jih mečemo v morje in puščamo po cestah, plažah, gozdovih in drugod, nedvomno negativno vplivajo na naravo in okolje. Zavedati se moramo, da kamorkoli gremo, ne smemo puščati nič za sabo in se moramo naučiti pravilno ločevati odpadke.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme