Monet in impresionisti v Normandiji

Piše: APE

tržaškem muzeju Revoltella si bo do 5. junija 2022 mogoče ogledati razstavo Monet in impresionisti v Normandiji. Razstava ponuja več kot 70 del svetovno znanih impresionističnih slikarjev Moneta, Renoirja, Courbeta, Delacroixa in še mnogih drugih. Zbirka slik se osredotoča na dela, ki predstavljajo Normandijo, saj je bila ta zibelka impresionizma.

Razstavo Monet in impresionisti v Normandiji sestavljajo slike zbirke Peindre en Normandie (Slikati v Normandiji) ter izposojene slike iz pariškega muzeja Musée Marmottan Monet, dunajskega muzeja Belvedere, muzeja Musée Eugène-Boudin v Honfleurju ter iz zasebnih zbirk. Razstavo je organizirala Občina Trst, pripravila pa jo je agencija Arthemisia. Ta je ena najpomembnejših državnih agenciji, ki se ukvarja z organizacijo kulturnih in umetnostnih prireditev in razstav. Avtor tržaške razstave je Alain Tapié.

Razstavljene slike preseva privlačnost narave v Normandiji, ki je v 19. stoletju predstavljala močan navdih za slikarje. Pariški umetniki – in ne samo oni – so zahajali tja in skušali na platno ujeti trenutek v naravi, saj je tako imenovana en plain air (plenerizem) ena najpomembnejših tehnik impresionizma. Razstavljene slike  prikazujejo francoski kraj Dieppe, estuarij reke Sene, mesto Le Havre, plažo v  Trouville itd. Med slikami so tudi znane Polje tulipanov na Nizozemskem slikarja Clauda Moneta, Zaton, pogled na Guernsey Augusta Renoirja, Plaža v Trouvillu Gustava Courbeta, Polje irisov v Givernyju Clauda Moneta in še veliko drugih. Poleg prej omenjenih slikarjev sestavljajo razstavo tudi slike manj znanih imen, kot so  Charles Daubigny, Louis-Alexandre Dubourg, Eugène Boudin, Auguste Bonheur in drugi.

Razstava je razdeljena na pet razdelkov, in sicer Kmetija Saint-Simeon, Ob morju: razvedritev in letovanje, Ob morju: delo, Normandijska zemlja, Vzdolž reke Sene. Prvi prikazuje dva različna svetova: domačine, ki delajo na kmetiji, in premožne turiste, ki so zbežali iz pariških salonov. Slikarji najdejo navdih za svoja dela prav tako na podeželju kot na plažah. Drugi razdelek pozornost usmeri na slike, ki prikazujejo obalo, morje, zatone ter ljudi. V tega spada slika Camille na plaži iz leta 1870, ki prikazuje Camille Doncieux, prvo Monetovo ženo. Tretji z naslovom Ob morju: delo pa usmeri pozornost na ribiče in perice. Ljudje, ki so živeli ob morju, so se začeli prilagajati turizmu in so ustvarili veliko novih poklicev in poslov. Četrta sekcija, Normandijska zemlja, pa poudarja slikovitost pokrajine. Slikarji v svojih delih prikazujejo obalo, ki je večkrat mrzla, surova in divja. Zadnjo sekcijo razstave z naslovom Vzdolž reke Sene pa sestavljajo slike, na katerih so voda in njeno gibanje, ulice, mostovi in  drugo. V tem obdobju so slikarji najraje odhajali v majhne vasi ob reki, kot sta Rouen in Giverny.

Razstava je na ogled vsak dan, razen ob torkih, od 9. do 19. ure. Z vstopnico za razstavo je možen tudi ogled samega muzeja Revoltella (ulica Armando Diaz 27). Vse informacije o razstavi Monet in impresionisti v Normandiji najdete na spletni strani www.triestecultura.it ali www.discover-trieste.it.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme