Uvodnik

Molk ni sprejemljiv!

Piše: Jurij Paljk

“Dragi bratje in sestre, od četrtka do nedelje bo v Vatikanu srečanje predsednikov vseh škofovskih konferenc o temi zaščite mladoletnih in Cerkve. Vabim vas, da molite za to srečanje, ki sem ga hotel kot dejanje močne pastoralne odgovornosti pred tem nujnim izzivom našega časa”, je prosil vernike z vsega sveta papež Frančišek minulo nedeljo in tako ponovno pokazal, kako si želi, da bi v Cerkvi prišlo do korenitega očiščenja.
Gre za srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi, ki bo od 21. do 24. t. m. v Vatikanu. Dogodek bo potekal na zahtevo papeža Frančiška, udeležili pa se ga bodo predsedniki vseh škofovskih konferenc.
“Zanikanje je primitiven mehanizem. Moramo se oddaljiti od kodeksa tišine, razbiti sokrivdo, kajti molk ni sprejemljiv”, je o spolnih zlorabah v Cerkvi na posebni tiskovni konferenci povedal Charles J. Scicluna, tajnik Kongregacije za nauk vere in član organizacijskega odbora srečanja.
Prve tri dni, od četrtka do sobote, bodo udeleženci zbrani v novi sinodalni dvorani, kjer bo vsak dan namenjen enemu od vprašanj: odgovornost škofov, accountability oz. komu mora škof ali predstojnik reda poročati o svojem delu, ter transparentnost. Papež Frančišek bo prvi dan imel uvodni govor, ki bo predvsem metodološke narave. Sicer pa bodo škofje vsak dan poslušali tri poročila, imele jih bodo tudi tri ženske, sledili bodo vprašanja in odgovori, zatem pa še delo po skupinah. Udeleženci srečanja bodo prisluhnili tudi pričevanjem žrtev zlorab. Vsak dan se bo začel in končal z molitvijo. V soboto zvečer bodo udeleženci srečanja skupaj s svetim očetom obhajali spokorno bogoslužje v dvorani Regia v apostolski palači. Tukaj bo tudi v nedeljo ob 9.30 papež s škofi obhajal sveto mašo, sklepni nagovor bo imel papež Frančišek, ki si odločno prizadeva, da bi postala Cerkev čista, prosojna, vredna Kristusovega evangelija.

20.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!