Moj cilj je povezati državljanke in državljane in tesno sodelovati s Slovenkami in Slovenci zunaj meja Slovenije

Piše: Jurij Paljk Fotografije: DD

Pogovor / Dr. Anže Logar, kandidat za predsednika Republike Slovenije

Dr. Anže Logar je slovenski politik in ekonomist, rojen 15. maja 1976 v Ljubljani. Izobraževal se je na ljubljanski ekonomski fakulteti ter fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. Leta 2016 je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. V prvi in drugi vladi Janeza Janše je bil direktor Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije pa je bil uradni govorec predsedstva. Leta 2014 in 2018 je bil izvoljen za poslanca Slovenske demokratske stranke v Državnem zboru. Na lokalnih volitvah 2018 je kandidiral za župana Mestne občine Ljubljana. Ob nastopu 14. vlade Republike Slovenije marca 2020 je bil imenovan za ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije. 4. julija 2022 je napovedal kandidaturo za mesto predsednika republike, se lapidarno prebere na Wikipediji, kjer izvemo tudi, da je oče in ljubitelj pohodništva. V našem prostoru smo ga lahko pobliže spoznali na letošnjih študijskih dnevih Draga.

“Drži. Odločil sem se. Kandidiram za predsednika Republike Slovenije. Eni bi rekli, da najtežja odločitev. Za mene pa v bistvu … edina, ob kateri se počutim res sproščeno. Saj bo težko in naporno, a na vsak način zanimivo. Moja kandidatura je iskrena, podprta s prijaznimi besedami ljudi, ki jih srečujem v vsakdanjem življenju. In rezultati dela v funkciji zunanjega ministra. Ne kandidiram za ‘mnenjske voditelje’. Kandidiram za ljudi. Za Jožeta, Martino, Svita in Izo. Pač, stavim na kontakt z volivci,” ste zapisali, ko ste se odločili kandidirati za predsednika Republike Slovenije. Bi danes, tik pred volitvami, še tako napisali?

Zapisal bi popolnoma enako. Morda bi še dodatno podčrtal tekst. Kandidiram za ljudi, stavim na kontakt z volivci, odločitev za kandidaturo je bila res iskrena, odziv na terenu pa me prepričuje, da je bila ta odločitev tudi prava.

V politiko ste šli mladi in večkrat ste doživeli poraz, a se sami držite načela velikega politika Churchilla, ki je dejal: ‘Uspeh pomeni, da greš od neuspeha do neuspeha, ne da bi pri tem izgubil voljo.’ In vi je niste. Tokrat trdno verjamete v uspeh?

Predvsem sem notranje pomirjen in iskreno optimističen od znotraj navzven. Tudi po treh mesecih aktivne kampanje. Odločitev je zorela dalj časa, zato je tudi dozorela, trdno stojim za svojim programom in uživam podporo tistih, ki verjamejo v uspeh moje kandidature.

Ko sem pripravljal vprašanja za ta pogovor, sem naletel na vaš zapis, iz katerega sem izvedel, da ste bili tri leta v Bruslju. Takole ste napisali: “Vmes sem skočil za tri leta delat v Evropski parlament kot svetovalec za Slovenijo. Bil sem eden redkih, ki se je prostovoljno vrnil. Moji tedanji sodelavci, s katerimi sem leta 2003 začel v poslanski skupini EPP pripravljati ‘veliki širitveni pok’ 2004 z novimi državami članicami, so še danes tam, trenutno s trikrat višjo plačo od moje ministrske.” Sam poznam samo še enega slovenskega kolego, ki se je podobno odločil in ravno tako kot vi: zaradi ljubezni do domovine Slovenije se je vrnil domov. Vas je tudi to gnalo v trdo volilno kampanjo za sedanje predsedniške volitve?

Seveda. Ljubezen do Slovenije je zame eden najmočnejših motivatorjev za vztrajanje v politiki, tudi tedaj, ko nizaš neuspeh za neuspehom. Verjamem, da se s trdnim delom in zaupanjem v uspeh da premikati gore. Sem hvaležen za izkušnje iz Evropskega parlamenta, predvsem zato, ker mi je daleč od doma postalo jasno, da je moje mesto v Sloveniji. In da moram tam investirati svojo energijo, izkušnje in znanje, da bomo vsi skupaj živeli boljše.

Zelo smo vas cenili kot zunanjega ministra Republike Slovenije, predvsem zato, ker ste veliko delali, sami ste o tem takole povedali: “V dveh letih smo naredili ogromno. Imeli 110 bilateralnih srečanj, kar je več kot prejšnja dva ministra v šestih letih skupaj! Z Američani smo sklenili strateški dialog. Oblikovali smo skupino srednjeevropskih držav C5, pristopili k neformalni aliansi mediteranskih držav EUMED9, oblikovali trilateralo A3 severno-jadranskih držav, odprli nove ambasade, sprejeli prenovljeno strategijo zunanje politike, uspešno predsedovali Svetu EU in najavili kandidaturo za nestalno članico varnostnega sveta 2024-25.” Te dni smo izvedeli, da vas je italijanski predsednik Sergio Mattarella odlikoval z najvišjim italijanskim odličjem, postali ste Vitez velikega križa. Povejte, kako je bilo sodelovati tako z italijanskimi političnimi predstavniki kot tudi s predstavniki naše narodne skupnosti v Italiji!

S predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji sem veliko sodeloval. To vam bodo verjetno potrdili tudi sami. Kadar koli sem imel priložnost, sem se srečal z njimi. In uspehe, ki smo jih dosegli v pogajanjih z italijansko vlado, so bili pogojevani tudi s tem, da je bila vez med skupnostjo v zamejstvu in matico res trdna. Tega dejstva se je italijanska vlada zelo zavedala. Dokazali smo, da je dialog pravi odgovor na vse ključne dileme. In prejem državnega odlikovanja je zame posebna nagrada za opravljeno delo. Res sem počaščen, hkrati pa mi ta nagrada zagotavlja tudi najboljše možno izhodišče za funkcijo predsednika republike – predvsem z vidika izboljševanja pogojev delovanja slovenske skupnosti v zamejstvu.

Slovenci v Italiji in tudi vsi tisti, katerim je dal besedo, vidljivost, priznanje in enakopravnost, izjemno cenimo delo sedanjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Boste, če postanete predsednik domovine Slovenije, nadaljevali s tako držo, da boste predsednik vseh, za vse in ne samo za nekatere?

Večkrat sem izrekel priznanje aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju za vse, kar je naredil na področju sodelovanja, dialoga in sprave. To so ključna vprašanja, to so stebri mojega programa. Nameravam nadaljevati to pozitivno zapuščino Pahorjevega mandata.

Ko vam voščimo srečo, vas tudi prosimo, da nagovorite vsakogar izmed nas in nam preprosto in jasno poveste, zakaj naj vas volimo!

Moja vizija Slovenije je država priložnosti, sproščena, s čistim okoljem, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati. Moj cilj je povezati državljanke in državljane in tesno sodelovati s Slovenkami in Slovenci, ki živijo zunaj meja Slovenije. Moj cilj je najbolje zajet kar v osrednjem motu kampanje: SODELUJMO #ZAprihodnost.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme