Mogoče predčasne parlamentarne volitve ali pa nova koalicija!

V Sloveniji javna občila pa tudi politične stranke in javne osebnosti ne sporočajo in obravnavajo tega, da se zgolj okoli 10 odstotkov slovenskega prebivalstva, torej t. i. običajne javnosti, zanima za politiko, njeno vlogo, namere in delovanje. Zato ne preseneča, da je veliko več ljudi kot za analizo domačih sprotnih dogodkov in zadev zaskrbljenih in v strahu zaradi širjenja virusa, imenovanega novi koronavirus, ki je nastal in ima žarišče na Kitajskem. Povzroča virusno pljučnico, posledično lahko tudi smrt. V tem času pa je v Sloveniji tudi veliko primerov navadne gripe, kateri pa se je mogoče v precejšnji meri ubraniti s cepljenjem.
Na področju politike pa je odstop premiera Marjana Šarca in koalicijske vlade, ki so ju sporočili v parlamentu, pomenil začetek kampanje za izvolitev nove sestave tega najvišjega predstavništva države. V prvi fazi postopka za premostitev politične in vladne krize deluje predvsem predsednik države Borut Pahor. Za slovenskega državnega poglavarja je znano, da si prizadeva delovati povezovalno. Spominjam, da je po prejšnjih predčasnih parlamentarnih volitvah, ne glede na zaklinjanja večine strank o izključevanju sodelovanja s SDS, mandatarstvo za sestavljanje vlade najprej ponudil Janezu Janši.
Zelo je pomembno, zanimivo in aktualno, da je iz besednjaka vladajočih strank izginila trditev, da niso pripravljene sodelovati z Janezom Janšo. Svoj srd in jezo so preusmerile na samovoljo Marjana Šarca, ki je s položaja premiera odstopil, ne da bi se posvetoval oziroma o tem obvestil ministre drugih koalicijskih strank. Politične stranke, ki se bojijo, da njihovi kandidati za poslance ne bi bili več izvoljeni v Državni zbor nove sestave, so se začele dobrikati Janezu Janši in Slovenski demokratski stranki z namenom, da bi jih povabil v novo vladno in politično koalicijo, ki jo domnevno že snuje. Sicer pa se poslanci iz vseh strank bojijo za svoj mandat v parlamentu, torej za dobro plačano službo in privilegije.
Del politike, ki ga sestavljajo Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati in stranka Levica, pa se z različnimi utemeljitvami zavzema za nove predčasne volitve. Meta Roglič je v časniku Dnevnik zapisala, “da je pred Janševimi vrati vse daljša vrsta”. Zapisali so tudi: “Odločitev o tem, ali bo prišlo do oblikovanja desnosredinske vlade ali pa se bomo podali na predčasne volitve, je po prevladujoči oceni v rokah SDS, največje parlamentarne stranke. Če bo Janez Janša presodil, da njegova zmaga na novih volitvah ne bi bila zanesljiva oziroma bi po njih težko sestavil koalicijo, se bo potrudil oblikovati vlado za preostali dve leti sedanjega mandata. Pri tem ne bi bilo zanemarljivo, da bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu EU, voditi vlado v tem času pa naj bi bila velika ambicija Janeza Janše”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Izšla zajetna in dragocena knjiga o Zgodovini Cerkve na Slovenskem

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme