Moda je vedno odraz stanja v družbi

Piše: Kat

NŠK Aperi-pogovori

Lea Pisani je Gorenjka, ki že veliko let živi na Krasu, štiriindvajset let pa je svetovalka za celovito podobo osebnosti. Je avtorica treh knjižnih uspešnic o kulturi oblačenja, oblikovala je ravni oblačenja, merila za izbiro primernih oblačil za vse življenjske priložnosti, svetuje in izobražuje v različnih izobraževalnih sistemih in podjetjih ter oblikuje uniforme ter službena oblačila. V svojem studiu svetuje posameznikom, moškim in ženskam, ki želijo oblikovati podobo skladno s svojimi osebnostnimi lastnostmi in načinom življenja. Na seminarjih dokazuje, da sta osebno zadovoljstvo in samozavest, h katerima pripomore celovita podoba posameznika, temelj za dvig kulture in učinkovitosti podjetja. Znanje o kulturi vedenja je Lea Pisani nadgradila v mednarodni šoli za protokol in diplomacijo ISPD v Bruslju. Pred tem je v Londonu pridobila naziv CMB Image Consultant. Že več časa sodeluje tudi z Radiom Trst A – na podcastu na spletni strani radia lahko prisluhnemo nizu oddaj z naslovom Več vem, manj potrebujem, v katerem se izvedenka posveča modi v povezavi s pojmom trajnosti. V sredo, 20. aprila, pa se je v goriški knjižnici Damirja Feigla pogovarjala z režiserko in programistko deželnega sedeža RAI Barbaro Ferluga na srečanju Aperi-pogovori.

Gostja je pred živahnim občinstvom spregovorila predvsem o primernem oblačenju na slovesnih dogodkih, kot so poroke, krsti, slavnostne akademije in birme. O sebi je dejala, da ima ljubezen do mode nekako privzgojeno: “Moj nono je imel predilnico volne, ki jo je zgradil leta 1915. To je bil nekako zametek, z modo pa se je ukvarjala moja mama, ki je bila oblikovalka v Almiri in Tekstilindusu.” Bistven del mode in celotne kulture oblačenja so nedvomno barve, ki nas spremljajo skozi vse letne čase, za letošnjo pomlad pa sta po besedah Lee Pisani najboljši izbiri zelena in rumena. “Zelena barva nas pomirja, ima pozitivne konotacije, rumena pa je sončna, kričeča barva, v kombinaciji s črno postane strupena. Letošnjo rumeno najbolje kombinirano z belo, sivo ali rjavo barvo,” je dejala.

Moda je vedno odraz stanja v družbi, predvsem barve veliko govorijo. Izvedenka je opozorila, da na prehodu tisočletja, v času, ko so bili ljudje nekoliko v strahu pred prihodnostjo, je bilo v modi veliko odtenkov sive barve, “skrili smo se v sivo barvo”.

Glede slavnostnih dogodkov je z navzočimi delila veliko koristnih nasvetov. Zelo pomembno je, da se oblečemo primerno predvsem glede na prostor, okolje, v katerem bo dogodek potekal. V primeru tradicionalne poroke je za moške nedvomno najboljša izbira temnomodra obleka. Nevesta mora svojo obleko izbrati v skladu z lokacijo, v kateri se bo poroka odvijala, vsekakor pa mora biti slovesno oblečena. Prav tako se morajo prostoru prilagoditi tudi svatinje, ki se morajo izogniti beli in rjavi barvi. Lea Pisani je še svetovala, naj ženske za posebne, formalne priložnosti uporabijo tudi nogavice, ki naj bodo kožne barve in čim bolj prozorne. Za akademije in proslave je najbojše, če gospe izberejo lepo cocktail obleko ali preprosto malo črno obleko, moški pa nikakor ne smejo na take slavnostne dogodke s športnimi čevlji ali oblačili. “Pri obleki ne gre samo za odnos do drugih, gre za odnos do samih sebe!”

Lea Pisani je opozorila, da se oblačenje zagotovo spreminja, tudi covid je pripomogel k temu, da smo veliko bolj sproščeno oblečeni, veliko ljudi pa je izgubilo občutek za primerno. Izvedenka vsekakor vsem in za vsako priložnost odsvetuje strgane kavbojke. Na večeru v goriški knjižnici je odgovorila na številna vprašanja in spregovorila tudi o belih srajčkah, usnjenih čevljih in klasičnem usnjenem jopiču.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme