Močnejši potres z magnitudo 6,3 v bližini hrvaške Petrinje

Piše: STA Fotografije: STA

Močnejši potres z magnitudo 6,3 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, je razvidno iz preliminarnih podatkov Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC). Epicenter potresa je bil v bližini hrvaškega kraja Petrinja. Potres se je čutil tudi po celotni Sloveniji in pri nas. 

Hrvaški mediji poročajo o hudih posledicah potresa v Petrinji, na ulicah naj bi bilo polno ruševin. Glede na posnetke, ki jih je objavil Jutarnji list na Facebooku, se je zrušilo več stavb.

Župan Petrinje Darinko Dumbović je ocenil, da je največja škoda nastala ravno v Petrinji. Poškodovanega je polovica mesta, je ocenil. V mestu že potekajo reševalne akcije, poročajo tudi o ranjenih osebah. 

Slovenski Rdeči križ in Karitas zbirata denarno pomoč 

 Rdeči križ Slovenije je nakazal 10.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob nedavnih potresih. Odprl je tudi račun za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v ponedeljkovem in današnjem potresu na Hrvaškem. Sredstva za pomoč zbira tudi Slovenska karitas.

Kot so sporočili iz Rdečega križa Slovenije, so se po ponedeljkovem in današnjem potresu povezali s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki ugotavljajo, da bodo pri odpravi posledic najbolj potrebna denarna sredstva.

Zato prosijo in pozivajo vse, ki želijo pomagati, da svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, številka SI56 0310-0111-1122-296, odprt pri banki SKB. Kot namen naj navedejo Potres Hrvaška, za sklic pa SI00-96885.

Preko Slovenske karitas pa je mogoče pomagati s SMS sporočilom in ključno besedo KARITAS5, poslano na številko 1919. Pri tem boste darovali pet evrov. Mogoče je pomagati tudi z nakazilom na transakcijski račun Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, številka SI56 0214 0001 5556 761. Kot namen se navede Potres Petrinja, za sklic pa SI00 627.

“Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za prebivalce Petrinje, predvsem pri obnovi hiš in normalizaciji življenja najbolj ranljivih družin,” so ob tem zapisali v Slovenski karitas. Dodali so, da bo pomoč Slovenije “izraz solidarnosti, sočutja in podpore našim sosedom, ki jih poleg reševanja stisk povezanih s covidom-19, ogroža še potres”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme