Množica gledalcev je prisluhnila navdušenim pevcem

Minilo je 43 let, odkar je Zveza cerkvenih pevskih zborov ustanovila revijo otroških in mladinskih pevskih zborov Pesem mladih; v tem dolgem obdobju se je v množični prireditev zrcalil razvoj tržaškega zborovstva in družbe tako, da se je revija z raznimi organizacijskimi spremembami prilagajala novim razmeram. Kot je poudaril predsednik ZCPZ Marko Tavčar na sobotnem, otvoritvenem popoldnevu revije v gledališču Prešeren v Boljuncu, je radodarna podpora Slovenske prosvetne matice dala zborovstvu in reviji velik zagon; zaradi nujne usmeritve mecenske kulturne investicije v razvojni potencial pa so se pred enim letom organizatorji odločili, da ovrednotijo vidnejše dosežke z dodatnim koncertom revije. Še prej pa so začeli iskati možnost, da bi primerno upoštevali društvene zbore in vedno bolj številne šolske skupine, ki se bistveno razlikujejo po izhodiščih in ciljih. Letos so v soboto nastopili šolski zbori v treh starostnih sklopih (vrtci, osnovnošolci, srednje in višješolci), v nedeljo pa zbori prosvetnih društev. Nova formula se je obrestovala z bolj koherentnim potekom prireditve, spodbudila je možnosti primerjave med sorodnimi skupinami, ne nazadnje pa dosegla, da so bili starši v dvorani bolj pozorni; tokrat so namreč – vsaj večina izmed njih – poslušali nastope vseh zborov znotraj posameznih sklopov.
Zbore je poslušala komisija, ki sta jo poleg predstavnice ZCPZ sestavljali ugledna poznavalka pevske pedagogike Majda Hauptman in priznana zborovodkinja, sestra Karmen Koren. Strokovnjakinje niso samo izbrale 11 zborov za sklepni koncert s snemanjem RAI, ki bo potekal 7. aprila v Kulturnem domu v Trstu, ampak tudi opravile nalogo posvetovalnega značaja. Nastopajoči so tako prejeli koristne nasvete, a tudi notno gradivo; vsi šolski zbori so namreč dobili v dar novo, dvoglasno mladinsko mašo z orgelsko spremljavo, ki jo je Andrej Pegan napisal v spomin na strica, gospoda Dominika Pegana, društveni zbori pa antologijo priredb ljudskih pesmi Rasti, rasti rožmarin.
Kljub običajno množični udeležbi so organizatorji pogrešali prisotnost nekaterih rednih udeležencev. Letos je revija potekala nekoliko prej zaradi zgodnjih velikonočnih praznikov, glavni razlogi za odsotnost pa so bili predvsem sočasne obveznosti, ukinitev dejavnosti in vedno težje usklajevanje mozaika dejavnosti mladih pevcev. Zborovodje ne delujejo v idealnih pogojih, po znanju in izkušnji pa se razlikujejo in odlikujejo sposobni mentorji, ki znajo pripovedovati najmlajšim glasbeno pravljico, motivirati osnovnošolce za doživete in zbrane izvedbe, ohraniti živo ljubezen do petja v delikatni najstniški dobi.
Žirija je upoštevala te dosežke in je za sklepni koncert revije izbrala zbor vrtca Vesela račka, zbore osnovnih šol Pinko Tomažič, Alojz Gradnik in Prežihov Voranc (Trebče, Col, Dolina) in nižje srednje šole sv. Cirila in Metoda, otroški zbor Fran Venturini, barkovljansko Glasbeno kambrco, otroški zbor A. M. Slomšek iz Bazovice, devinsko Ladjico, mladinsko vokalno skupino Vesela pomlad, mladinska zbora Igo Gruden in Anakrousis.
PAL

43. revija otroških in mladinskih zborov Pesem mladih

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme