Slovenija

Mlinotest je odprl največjo tovarno svežih testenih vzhodno od Italije

Mlinotest je odprl največjo tovarno svežih testenih vzhodno od Italije

Ajdovščina / Novosti na prehrambenem področju

Mlinotest je 20. septembra v Ajdovščini uradno odprl tovarno svežih testenin in izdelkov iz krompirjevega testa, vredno skoraj pet milijonov evrov. Gre za največjo proizvodnjo testenin vzhodno od Italije, dogodek pa je skupaj s prvim festivalom testenin potekal kot obeležitev 60-letnice proizvodnje testenin v tej ajdovski tovarni.
Mlinotestovo investicijo je v okviru podpore iz programa razvoja podeželja v obdobju 2014 do 2020 s 714.000 evrov sofinanciralo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zato sta se odprtja udeležila tudi nekdanji kmetijski minister in sedanji predsednik DZ Dejan Židan ter državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša.
Židan je poudaril, da je Mlinotest “tak, kot so Primorci – samozavestni, trmasti in pogumni. Gospodarska družba, ki živi že od leta 1867, ki že 60 let proizvaja testenine, je lahko obstala in bo obstala samo zato, ker je inovativna in ker proizvaja nove izdelke, ki jih konkurenca še ne proizvaja”.
Nova pridobitev bo omogočila Mlinotestu bolj okrepljen vstop na tuje trge, seveda pa računajo tudi na povečano povpraševanje na domačem trgu, kjer so sicer največji ponudnik polnjenih testenin, je povedal direktor Mlinotesta Danilo Kobal.
Direktor za testeninarstvo in mlinarstvo v Mlinotestu Robert Rutar je navedel nekaj podatkov, ki dokazujejo, da je trg svežih testenin zelo perspektiven – leta 2017 je bil evropski trg s testeninami vreden 5,7 milijarde evrov, evropska podjetja pa so po podatkih Eurostata proizvedla 5,3 milijona ton testenin, kar pomeni 10,5 kilograma na prebivalca EU.
Kar 72 odstotkov vseh testenin so izdelali v Italiji, največja uvoznica testenin v EU pa je Nemčija. Italija tudi vodi v porabi testenin na prebivalca, zaužijejo jih kar 26 kilogramov, v Sloveniji je poraba 6,7 kilograma na prebivalca.
Mlinotest je bil skozi vseh 60 let proizvodnje testenin vedno inovativen, trg je presenečal z vedno novimi in zanimivimi izdelki. Da pa zna presenetiti tudi drugače, je dokazal z zanimivo prireditvijo, na kateri je bil kulturni program prikaz priprave testenin. Kar na odru jih je pripravljal poznani medijski kuhar Primož Dolničar.
V svoje kuhinje pa so povabili tudi drugi kuharski šefi iz petih restavracij iz Ajdovščine in bližnje okolice. Na prvem slovenskem festivalu testenin Pašta Fešta so ponudili jedi iz testenin in drugih sestavin iz Mlinotesta po svojih receptih ter na degustaciji razveselili številno občinstvo, ki se je z zanimanjem udeležilo festivala.
Pašta Fešta si želi v prihodnje postati velik praznik in pokazati, da so v Ajdovščini, na Primorskem in v celi Sloveniji doma odlične testenine za vse okuse, za vsako priložnost in ne nazadnje za vsak žep.

08.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!