Mladina organizator, Sinigoieva prvakinja

Piše: HC Fotografije: Slosport

Tržaško smučarsko prvenstvo v Plodnu-Sappadi

Potem ko so pred dvema tednoma na Trbižu v soorganizaciji Združenja slovenskih športnih društev v Italiji uresničili čezmejno goriško prvenstvo v alpskem smučanju in deskanju na snegu, je bilo minulo soboto, 5. marca 2022, v Plodnu – Sappadi tržaško pokrajinsko prvenstvo. Organizacijsko breme je letos prevzelo kriško Športno društvo Mladina, tudi v sodelovanju z ZSŠDI-jem. Evgen Ban je na smučišču poskrbel za dvojezično spremljanje tekme. Zjutraj je bilo na prizorišču zelo mraz, tekmovanje pa je nato spremljalo lepo poznozimsko sonce.

Proga je bila lično pripravljena, sneg po mnenju nastopajočih kot naročen za tekmovalno smuko. Prireditelje so pohvalili za opravljeno delo, vpreženih je bilo kakih 40 prostovoljcev v društvenih kombinezonih. Prijavljenih je bilo 236, nato se jih je – zaradi obolenj, ki so pač del tega posebnega obdobja – na startu predstavilo nekaj manj. Naša najboljša smučarka, Devinova članica Caterina Sinigoi (letnik 2003), je prvič postala tržaška prvakinja v absolutnem merilu, pokrajinskega naslova se slovensko smučarsko gibanje v Italiji ponovno veseli 30 let po Brežanki Francesci Rapotec, ki je bila najboljša v letih 1992 in 1993. Sinigoieva je bila v konkurenci rekreativnih ali zelo mladih smučark razred zase, ne da bi pritisnila na plin, je bila v dveh vožnjah hitrejša od drugouvrščene Meri Perti za skupno skoraj šest sekund. Prvak pa je že sedmič postal Michele Messidoro (letnik 1992), član društva Sci Cai 30 Ottobre, pri katerem je zdaj predvsem trener. Po hudem boju je bil drugi Mladinin smučar Mattia Del Latte.

Skupno je nastopilo šest klubov – Brdina, Devin, Mladina, Sci Cai 30 Ottobre, Sci Club 70 in Dopolavoro Ferroviario. Poleg v absolutnem merilu so predstavnice in predstavniki slovenskih društev zasedli več visokih uvrstitev, tudi na stopničkah, še v najmlajših starostnih kategorijah. Glavnina sodelujočih je bila namreč rosno mladih tekmovalcev, mlajših od 15 let.

Športno društvo Mladina je imelo poleg tržaškega prvenstva v alpskem smučanju letos v zakupu tudi pokrajinsko tekmovanje v teku na smučeh, ki je bilo že sredi februarja v kraju Forni di Sopra. Slovesno nagrajevanje obeh dogodkov bo čez mesec dni ob koncu sezone.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme