“Mladim moramo zagotoviti večjo vlogo v družbi”

Piše: Kat

Trgovski dom Predstavitev projekta SpretnoRAsti

V Trgovskem domu je v soboto, 27. avgusta, potekala predstavitev serije predavanj z naslovom Izviri naše istovetnosti, ki je nastala v sklopu izobraževalnega projekta SpretnoRAsti. Projekt sta zasnovala Mladinski dom iz Gorice in Slovenski izobraževalni konzorcij – Slovik. Po uvodnem pozdravu predsednice Mladinskega doma Tamare Kosič sta besedo prevzela podravnateljica Mladinskega doma Ilaria Bergnach in števerjanski podžupan Marjan Drufovka, nazadnje pa sta pozdravila tudi predstavnik Krožka Anton Gregorčič Julijan Čavdek in predsednica ZSKP Franca Padovan.

Izobraževalni projekt SpretnoRAsti je razdeljen na tri module: prvi je posvečen izobraževalnim ekskurzijam, delavnicam in predavanjem o različnih tematikah, druga dva modula, za katera skrbi Mladinski dom, pa sta posvečena javnemu nastopanju in aktivnemu državljanstvu. O tej tematiki bodo mladi marsikaj slišali med predavanji iz niza Izviri naše istovetnosti, ki je nastal v organizaciji Akademije Mirko Špacapan in Mladinskega doma, v sodelovanju s Krožkom Anton Gregorčič, s podporo Dežele FJk in s pokroviteljstvom ZSKP ter Občine Števerjan. Predavanja, ki bodo potekala enkrat mesečno, ob sobotah, med 10. in 12. uro, bo vodila časnikarka Erika Jazbar. Prvo bo že v soboto, 10. septembra, pod šotorom Drage v parku Finžgarjevega doma na Opčinah, kjer bo Žiga Turk spregovoril o Slovencih med Vzhodno, Srednjo in Zahodno Evropo ter o vlogi krščanske demokracije v današnjem času. 17. septembra je na programu obisk festivala Stična mladih 2022, 15. oktobra bo v Sedejevem domu v Števerjanu gost Janez Juhant, 12. novembra se bodo mladi v Svečah na Koroškem srečali z nekdanjim visokim predstavnikom ZN Valentinom Inzkom. Še zadnje že napovedano srečanje bo 3. decembra v Srenjski hiši na Tabru, kjer bo o slovenski narodni skupnosti med politiko in prosveto spregovoril časnikar Ivo Jevnikar. Srečanja se bodo nadaljevala tudi v letu 2023, za vse premike izven goriške pokrajine pa bosta zagotovljena brezplačen prevoz in kosilo.

“Prepričani smo, da so mladi največji kapital naše prihodnosti in vanje moramo vložiti čim več energije. Projekt je zagledal luč v letu 2022, ki ga je EU razglasila za evropsko leto mladih – to nam daje priložnost, da potrebe in predloge mladih postavimo v ospredje in z njimi poiščemo prave rešitve,” je na predstavitvi dejal Marjan Drufovka, ki je z Eriko Jazbar zasnoval niz formativnih srečanj. Cilj je ustvariti in utrditi žarišče za mlade iz goriške, tržaške in videmske pokrajine ter jih združiti v duhu vrednot slovenstva, demokracije in krščanstva. “Mladim je potrebno zagotoviti večjo vlogo v družbi, želimo jih aktivno vključiti v razpravo o prihodnosti našega ozemlja,” je sklenil Drufovka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme