Tržaška

Mladi, varuhi naše prihodnosti

Mladi, varuhi naše prihodnosti

Nadškof Crepaldi ob prazniku mestnega zavetnika sv. Justa

Glavne misli homilije med slovesnim somaševanjem na praznik mestnega zavetnika in mučenca sv. Justa je nadškof Giampaolo Crepaldi v petek, 3. novembra, v katedrali sv. Justa posvetil mladim.
O zavetniku mesta in krajevne Cerkve je dejal, da je vzel nase težak in boleč križ, izbral je, da izgubi življenje za Kristusa. Tako je zaslužil življenje brez konca, venec slave, s katerim še vedno usmerja in razsvetljuje pot vernikov. Sv. Just tudi danes ponuja zgled doslednega življenja in nas vabi, da bi z osebnim pričevanjem razodevali pripadnost Cerkvi in Kristusu. Sveti Just posreduje za nas, “svoje someščane”, da bi bili pogumni Kristusovi pričevalci in bi z dejavno vero povrnili lepoto življenju našega mesta in ozemlja.
Pomembno poglavje skupnih prizadevanj za lepše versko in civilno sožitje pomeni pozornost, ki jo moramo posvečati mladim, saj ti so varuhi naše prihodnosti. Njim je tudi tržaška Cerkev posvetila pastoralno leto 2017-2018 v luči škofovske sinode o mladih, veri in razločevanju poklicanosti, ki jo bo sveti oče Frančišek odprl oktobra 2018. Vsi se zavedamo, je nadaljeval msgr. Crepaldi, da se družina in svet mladih oddaljujeta od Kristusa in Cerkve. Kako je prišlo do tega? Odgovor lahko iščemo le s ponižnostjo, molitvijo in pristnim pastoralnim razločevanjem, pa tudi tako, da prisluhnemo mladinskim stvarnostim župnij, društev in gibanj ter na sploh našega ozemlja v prepričanju, da brez vere v Kristusa in brez izkušnje cerkvene skupnosti mladi tvegajo biti revnejši, kar se tiče človeškosti in življenjskih načrtov. Vse to je možno, samo če ohranimo globoko zaupanje v mogočno Božjo milost, ki podira zidove brezbrižnosti, in veliko zaupanje v same mlade, ki so povečini žrtve odraslih; slednji – v družini, šoli, službi, ustanovah in tudi Cerkvi – prepogosto dajejo proti-zgled, saj tudi sami tavajo brez ciljev in obzorij. Sv. Just nam s svojim svetlim zgledom pravi, da tudi ta temni čas pričakuje, da bi ga osvetlil Kristus. Cerkev naj zato z upanjem in zaupanjem prinaša Kristusa mladim in mlade Kristusu.
Nujno je potrebno poseči v svet izobraževanja. Zavajajoče je govoriti o krizi mladih, ne da bi jo uokvirili v kontekst krize odraslih. “Mi odrasli – starši, politiki, učitelji, organizatorji prostega časa, ljudje sredstev javnega obveščanja, duhovniki… – smo del problema”. Resno se moramo vprašati, ali so naši odnosi z mladimi dovolj kakovostni. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.11.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!