Mladi so spet lahko zaigrali in zapeli v živo!

Kako krasno je se spet v živo napajati ob naših bistrih kulturnih studenčnicah! Še ljubše in prijetneje je, če so to izvirki naših najmlajših poustvarjalcev. Velik užitek po kar nekajmesečni suši, ki nam jo je povzročila epidemija koronavirusa, je prineslo prvo srečanje v torek, 30. junija 2020, pod velikim šotorom na ploščadi ob Slovenskem športnem središču Mirko Špacapan na drevoredu 20. septembra. Vse je bilo še toliko bolj sveže in sproščujoče, ker so glasbeni večer izoblikovali mladi. Tri naše pomembne ustanove, Kulturni center Lojze Bratuž, Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, so se domenile, da bodo skupaj sooblikovale pester kulturni poletni program, da bi vsaj malce zapolnile vrzel, ki je nastala v času prekinitve vseh dejavnosti zaradi ukrepov proti širitvi koronavirusa. Prireditve bodo tako potekale pod skupnim naslovom Poletna obzorja. Že sam naziv nas navdaja z mislijo na poživljajočo poletno sprostitev, ki naj nas popelje v odrešujoče širine duha. V kar najlepšem vzdušju so nas na ta širna poletna obzorja popeljali mladi učenci SCGV Emil Komel, ki so se končno lahko otresli prisilne osamitve in spet zaigrali pred občinstvom, ki je bilo tudi zelo želno tega ponovnega srečanja in neposrednega stika z glasbo. S svojimi nastopi so tudi dokazali, da so pridno vadili tudi takrat, ko so spremljali lekcije po družbenih omrežjih. Kot je povedala v pozdravnem nagovoru ravnateljica SCGV Emil Komel Alessandra Schettino, se to prečudno šolsko delo na glasbeni šoli ni nikoli prekinilo. Ta nova neverjetna in nepričakovana izkušnja za profesorje in gojence je bila kar zahtevna, a z dobro voljo in vztrajnostjo so premostili težave in z nastopom pokazali, da še naprej z zanosom vadijo izbrana glasbila. Upoštevajoč vse varnostne, zdravstvene predpise (sami profesorji so med enim nastopom in drugim razkuževali stole, stojala, tipke…), se je na odru pod velikim belim šotorom, ki so ga postavili člani ZSKP, najprej zaslišal glas trobente Edith Vitale iz r. prof. Nejca Kovačiča, ob klavirski spremljavi (po sili razmer je bila to le pianola) prof. Armina Ćoralića, čigar učenki sta tudi mali šolarki Sofija Di Battista in Anja Klanjšček (na mali sliki) . Dekletci sta kot pisana metuljčka lahkotno prihiteli na oder in zaigrali tri skladbice Sofija (J. Pucihar – Kukavica in osel, J. S. Bach – Preludij
J. Pucihar – Dobri gusar), Anja pa dve (J. S. Bach – Menuet D. Kabalevski, Variacije na rusko temo).
Harmonikarji, Peter Murovec, Miha Bužinel in Rok Šuligoj, katerih mentor je Mirko Ferlan, so temperametno posamič zaigrali vsak svojo skadbo, Czardas (F. Fugazza), Rock Toccata in (E. Derbenko) Libertango (A. Piazzolla). Vsi trije so na glasbeni šoli v Novi Gorici opravili izpit 6. razreda in tako dokončali nižjo stopnjo študija po slovenskem državnem sistemu in prejeli najvišjo oceno 5/5.
Zaslišali sta se še violina Zale Flospergher, ki je zaigrala živahno Syncopation (F. Kreisler), ob klavirski spremljavi prof. Armina Ćoralića, in kitara Janikija Cingerlija (mentorica prof. Martina Gereon), iz katere je izvenel Banjo blues (M. Drozdzowski).
Vmes pa so s hudomušno predstavitvijo, češ da so “ta boljši pevci”, in s še drugimi humornimi narečnimi utrinki (tudi z ekološkim pridihom) nastopili člani Vokalne skupine Vihar z Vrha Sv. Mihaela (na sliki) z zborovodjo Matejo Černic. Za osemčlanski mladinski zbor (šest deklet in dva fanta), ki je od prvega nastopa do danes pokazal velike napredke, kljub temu da so se v teh mesecih pandemije srečevali le virtualno in vsak je vadil oz. pel s svojega doma, je Černičeva odbrala štiri večglasne pesmi, dve angleški, Metsa Telegram (Uni Naisoo) ob klavirski spremljavi Rade Vižintin in orf instrumenti, in Circle of life (prir. Manolo da Rold) iz znanega filma Levji kralj, in dve slovenski zelo priljubljeni pesmi, otožno ljudsko Mrzel veter in razigrane Žabe Vinka Vodopivca. Obe sta lepo zazveneli, poskočne žabe pa so bile okrepljene s klavirsko spremljavo in vizualno ritmičnimi gibi ter “sklepnim” izvirnim kvakom, ki ga poslušalci niso pričakovali. Pesmi so bile zelo zahtevne za mlado skupino. A znano je, da Mateja Černic ne sega po “lahkih” skladbah in da je zmožna iz mladih iztržiti kar največ. Obenem jim zna posredovati samozavest in jih naučiti obvladati odrski prostor, tudi z dodatkom “giba in mimike”, ne nazadnje zahteva jasnost in lepo izgovarjavo besedila pesmi. Na lepem večeru, ki ga je hvaležno občinstvo spremljalo s toplim ploskanjem mladim izvajalcem, so uvodoma pozdravile Franka Žgavec z dobrodošlico, predsednica ZSKP Franca Padovan, ki je izrazila veselje ob ponovnem snidenju, katerega so bili protagonisti najmlajši nastopajoči, naša svetla prihodnost, in zaželela, da bi nas ta koronavirus dokončno zapustil, ter ravnateljica SCGV Emil Komel Alessandra Schettino, ki je tudi napovedovala raznolike glasbene točke.
Prav tak prisrčen in kakovosten večer je bil pod istim šotorom dan kasneje, v sredo, 1. julija, ko so prvič po epidemiji in, kot se je izrazila ravnateljica SCGV E. Komel Alessandra Schettino, tudi zadnjič v letošnjem šolskem letu, zvrstili na odru talentirani učenke in učenci, ki si z ravnateljico in profesorji vred želijo, da bi se prihodnje šolsko leto utirilo v ustaljene tirnice in da bi se spet lahko srečevali in učili v šolskih učilnicah. Kar sedem kitaristov, pet iz razreda prof. Martine Gereon, Tijana Lukajič, Lautaro Klassen, Karolina Vizintin, Marcel Gospodarič, Filippo Panozzo in Aljaž Mavrič Zavnik, pa še Marko Pelle pod mentorstvom Marje Feinig ter Emanuele Verzegassi, učenec prof. Marca Fantinija, so publiko (prisoten je bil tudi predsednik SSO Walter Bandelj) razveselili vsak z dvema skladbama različnih avtorjev (V. N. Paradiso, M. Linnemann, E. Thorlaksson, H. Smies in celo W. A. Mozart) in različnih slogov. Tudi tokrat so bili prisotni pianisti, ki so se pač morali zadovoljiti s pianolo, a tudi tako so pokazali svoj temperament. Martina D’Aquino iz razreda prof. Barbare Corbatto je zaigrala Ples (A. Goedike) in Fiesta (W. Gillocka). Prof. Armin Ćolarić je mentor Rubena Pichecha, ki je postregel tudi s Koračnico R. Schumanna. Susanna Luisa iz razreda prof. Frančiška Tavčarja je na violini ob klavirski spremljavi Cristine Luisa podala delček koncerta op. 35 O. Riedinga. Barbara Devinar (mentor prof. Daniela Bon) je z violine priklicala Presto iz Sonate št. 1. J. S. Bacha. Zelo rahločutno in z nadihom melanholije je lok drsel po violinskih strunah v skladbi C. W. Glucka Melodija, ki jo je čustveno interpretirala Anna Michelon, in v izvedbi 1. Stavka Koncerta št. 9 v a molu C. A. Beriota, ki jo je izvajala Athena Picech. Obe obetavni violinistki sta učenki prof. Mojce Križnič.
Ob koncu se je ravnateljica Schettinova zahvalila staršem za pomoč in potrpljenje, s katerim so svojim otrokom sledili tudi v tem hudem času koronovirusa, in učencem, ki so marljivo vadili, ter vsem zaželela čim lepše počitniške dni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme