Mladi se še vedno zanimajo za vero in demokracijo

Piše: Svetlana Brecelj

DSI / Dogodek v okviru priprav na Socialni teden katoličanov v Italiji

Tudi Društvo slovenskih izobražencev (DSI) je priredilo dogodek v okviru priprav na Socialni teden katoličanov v Italiji, ki bo julija potekal v Trstu. Ob tej priložnosti so v ponedeljek, 25. marca, v prostorih Peterlinove dvorane priredili okroglo mizo, na kateri je bil govor o demokraciji. Naslov večera je bil Kriza aktivne soudeleženosti v procesih odločanja v politiki, šoli in Cerkvi.

Predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič je predstavil glavne sogovornike večera. Ti so bili računalniški inženir in vodja ljubljanske Socialne akademije Matej Cepin, doktorica demografije in profesorica Marija Mamolo, profesor zgodovine in tajnik stranke Slovenska skupnost Matia Premolin ter katehet in bančnik Andrej Štekar. Pred njihovim nastopom si je občinstvo ogledalo kratek videoposnetek o demokraciji. V njem je bilo izpostavljeno dejstvo, da državljani ne morejo participirati v javnem življenju, če niso dovolj informirani o družbenem in političnem dogajanju. Zaradi tega je pomembno vedeti, da ni dovolj sodelovati v času volitev. Državljani moramo namreč biti aktivni vsak dan, tudi z majhnimi gestami. Bistveno je, da vztrajamo.

Sledil je pogovor z Matio Premolinom, ki je spregovoril o politiki. Po njegovem mnenju so dandanes ljudje razočarani nad vlado in vodstvom države. Zaradi tega se manj ukvarjajo s politiko. Kljub temu pa se nekatere težave rešujejo. Mladi so še vedno zainteresirani za politiko, ravnokar so spet ustanovili mladinsko sekcijo stranke Slovenska skupnost: “Težava ni v pomanjkanju zanimanja, ampak v času. Vsi mladi so zelo zasedeni, težko je določiti večer za srečanje,” je poudaril tajnik Slovenske skupnosti.

Po mnenju doktorice Marije Mamolo so starši učencev osnovne in srednje šole precej aktivni in radi sodelujejo na srečanjih z učnim osebjem. Ko pa njihovi otroci zrastejo, njihovo zanimanje za šolo pada, saj so otroci bolj avtonomni. Poleg tega profesorji in učitelji niso deležni istega spoštovanja kot pred štiridesetimi leti. Starši od njih zahtevajo najrazličnejše zadeve: “Podreti moramo zid, ki omejuje sodelovanje med starši in šolo,” je doktorica Mamolo poudarila in dodala, da morajo izvoljeni predstavniki opravljati vlogo mediatorjev. Sospoštovanje in zaupanje sta torej ključnega pomena.

Katehet in bančnik Andrej Štekar pa meni, da so naši duhovniki preobrememnjeni. Mladih duhovnikov je zmeraj manj, starejši duhovniki morajo potemtakem opravljati zahtevno delo, primerno za mladega človeka. Po njegovem mnenju bi morali nekatere naloge prepustiti laikom, kot je on sam: “Duhovniki trošijo veliko časa in energije pri najrazličnejših zadevah, kot pri popravilih stavb in priredbi dogodkov. Včasih pozabijo na svojo glavno nalogo, in sicer na dialog z verniki,” je na ponedeljkovem večeru izpostavil katehet Štekar. Omenil je, da sam papež Frančišek prehaja v smer sodelovanja z laiki.

Zadnji sogovornik večera Matej Cepin pa je poudaril pomembnost skupnosti. Po njegovem mnenju je bistveno, da ljudje sodelujemo med sabo. Človek mora po njegovih besedah delovati s srcem, rokami in glavo. Srce je metafora za človeške odnose, za medsebojno sodelovanje. Roke predstavljajo delo, glava pa razum in znanje. Matej Cepin je avtor podkasta Goreči grm, v katerem govori o Mojzesu, ki je veliko let živel v samoti v puščavi. Avtor podkasta se sprašuje, kako je Mojzes zdržal v tem okolju. Po njegovem mnenju je sledil svoji poklicanosti, ki ga je vodila, da je preživel. Goreči grm predstavlja dobra dejanja, saj kar smo dobrega prejeli, to moramo podati naprej.

Po okrogli mizi je sledil pogovor s poslušalci, v katerem so se razgovorili o prihodnosti Cerkve in možnih rešitvah za ponovno vzpostavitev vezi med verniki in cerkvenimi organi. Andrej Štekar je pripomnil, da se nekateri mladi še vedno zanimajo za vero. Omenil je obisk svetega očeta v Lizboni, kjer so množico večinoma sestavljali mladi verniki.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme