Mladi so se izkazali!

Piše: APE

Dan mladinske ustvarjalnosti

Slovenski kulturni klub je v soboto, 28. maja 2022, priredil dan mladinske ustvarjalnosti in slovesno nagrajevanje literarnega in fotografskega natečaja. Na natečaju, posvečenem Antonu Aškercu, Jožetu Snoju in Slavku Grumu, je sodelovalo kar 90 mladih višješolcev. Na sobotnem večeru je  prisotne pozdravila predsednica Slovenskega kulturnega kluba Mateja Martini. Zahvalila se je vsem organizatorjem, mentorjem in sodelujočim, ki so pripomogli k uresničitvi kulturnega dogodka. Povedala je, da je klub v svojih dolgih letih delovanja vedno postavljal v ospredje mladinsko ustvarjalnost na katerikoli ravni, in to še vedno počne. V svojo sredo vsako leto vabijo mlade višješolce, da bi ustvarili nove prijateljske stike in da bi skupaj širili obzorja. Predsednica je še dodala, da bodo letos izdali brošuro o dolgoletni zgodovini društva. Natečaj je vsako leto posvečen določenemu avtorju ali umetniku, ki tisto leto praznuje pomembno obletnico. Organizatorji izberejo nekaj citatov iz avtorjevih del, ki jih lahko sodelujoči določijo kot naslove prispevkov. Komisijo literarnega natečaja že vrsto let sestavljata mentorica SKK, režiserka ter pisateljica mladinskih knjig prof. Lučka Peterlin Susič in pisatelj, pesnik ter urednik tednika Novi glas Jurij Paljk. Za letošnjo izvedbo se jim je pridružila študentka slovenistike primerjalne književnosti Ema Terpin. Komisijo fotografskega natečaja pa sta sestavljala študentka specialne pedagogike in ljubiteljica fotografije Noel Piščanc in grafik revije Mladika Matej Sussi. Nagrade za razne kategorije, in sicer prozo, poezijo in fotografijo, so prispevali ZKB Trst – Gorica, draguljarna Malalan in založba Mladika. Pobudo je podprl Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Za glasbene utrinke na kulturnem večeru sta poskrbeli kitaristka Mateja Martini in pianistka Julija Cante.

V kategoriji proze so se na 3. mesto uvrstili Meta Peric, Nanika Smotlak in Anja De Luisa, na 2. mesto se je uvrstil Iztok Kalc, zmagovalec pa je bil Jakob Tul iz zavoda Žiga Zois. V kategoriji poezije se je na 3. mesto uvrstila Ivana Blason, na 2. mesto Lara Bearzi na 1. mesto pa Jacopo Primosich iz zavoda Žiga Zois.

Prispevkov za fotografski natečaj je bilo precej manj, tako se je komisija odločila za podelitev le dveh nagrad. Na 2. mesto se je uvrstil Jernej Močnik, zmagovalka pa je Erin Pizzol iz šole Nordio. Vsa nagrajena in priporočena dela bodo v prihodnjih mesecih objavljena v mladinski prilogi revije Mladika, Rast.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme